По-високи сметки за парно и топла вода

Ново поскъпване на енергията – ще плащаме по-скъп газ от петък, а след падането на мораториума идват и по-високи сметки за парно и вода. От КЕВР посочиха цена от 128 лева за мегаватчас от 1 април, но уточниха, че можем да плащаме и повече.

Енергийният експерт Васко Начев посочва, че случващото се в Украйна предопределя ръста в цените. „Очаквам 15% увеличение на природния газ. Това ще доведе до ръст в цената на топлоенергията с около 30%. Няма причина за сериозно увеличение на електроенергията до 1 юли“, отбеляза той. И уточни, че е много сложно да се внася газ от Турция.

„Търсенето на втечнен газ е много по-голямо от предлагането, затова ще е много трудно да се осъществи“ прогнозира Начев.

От своя страна Щерю Ножаров от БСК сподели, че не се очаква шоково нарастване на цените на електроенергията след отпадането на мораториума до лятото.

„Отоплителният сезон приключва, но ще имаме възможност за диверсификация с новите газови връзки от септември месец. За новия отоплителен сезон ще можем да разчитаме на различни източници, което ще понижи цените“. Това заяви Щерю Ножаров от БСК за „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

 

istock
istock

 

За него цената на природния газ ще е до 17%. „Очаква се да бъде направена връзка с Израел. Има възможност и за газ от Азербайджан, както и втечнен от САЩ“, обясни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *