Канадците вече ще бъдат наказвани и за престъпления, извършени в космоса

Канадците вече ще бъдат наказвани и за престъпления, извършени в космоса.

Това е записано в измененията на наказателния кодекс, който канадското правителство е представило на парламента за одобрение, съобщават местните медии.

В новия наказателен кодекс на страната вече се предвиждат и наказания за канадските астронавти, извършили престъпления на Международната космическа станция.

Всяко незаконно действие, извършено там, се счита за извършено в Канада.

Измененията в закона идват в резултат на присъединяването на Канада към проекта Lunar Gateway през 2020 г..

Той включва построяването на станция Lunar Gateway в лунна орбита, като канадските астронавти ще носят отговорност за престъпления, извършени както на нея, така и по време на пътуването до обекта, и на повърхността на самата Луна.

Lunar Gateway, или просто Gateway, ще представлява малка космическа станция в лунна орбита, предназначена да служи като комуникационен център, захранван от слънчева енергия, с научна лаборатория, модул за краткосрочно обитаване на астронавтите и зона за съхранение на роувъри и други роботи.

Това е многонационален съвместен проект, включващ четири от партньорските агенции на Международната космическа станция: НАСА, Европейската космическа агенция (ESA), Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) и Канадската космическа агенция (CSA).

Планира се да бъде както първата космическа станция отвъд ниската околоземна орбита, така и първата космическа станция в орбита на Луната.

Очаква се през 2023 г. ракетата носител Falcon Heavy да изведе първите два модула на станцията – енергийния задвижващ модул PPE и жилищния и товарния модул HALO, до Луната.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *