Обсъжда се до 50 литра гориво да е на по-ниска цена за физически лица

Правителството обсъжда до 50 литра гориво (бензин и дизел) да е на по-ниска цена при зареждане от физически лица. Това каза зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов по Нова телевизия. Той поясни, че това ще важи за физически лица, които не изискват фактура.

Предвижда се отстъпка от 25 стотинки на литър за бензин и дизел при зареждане до 50 литра, каза Данаилов, но не уточни за колко зареждания става дума месечно. Заместник-министърът обаче допълни, че не се обсъждат ограничения към момента.

„Отстъпката ще се получава директно в момента на зареждане”, поясни той. Според него 50 литра са достатъчно количество, което би стигнало за доста дълъг период.

Коментарът е в контекста на обсъжданата от правителството антиинфлационна програма с конкретни мерки, свързани с цените на енергоизточниците, за която говори за пореден път вчера министърът на финансите Асен Василев. Относно цените на горивата Асен Василев обяви, че се обсъжда да се върне финансовото облекчение за малките бензиностанции, но не даде повече подробности.

Мерките, които предвижда правителството, са на обща стойност над 1 млрд. лв. Идеята е да бъдат облекчени както гражданите, така и бизнесът. Партиите в управляващата коалиция вече обсъждат конкретни предложения.

Едно от предложенията в антикризисния пакет е освобождаване от акциз на природния газ, използван като моторно гориво. Това би помогнало всеки българин, който кара колата си на газ. Мотивът е, че това обикновено са хора с по-ниски доходи. Друга мярка е намаляване на ДДС за доставка на природен газ на 9%.

Идеята на управляващите е антикризисните мерки да влязат в сила с актуализацията на бюджета на 1 юли.

По думите на зам.-министъра на енергетиката схемата за зареждане на гориво с отстъпка е подобна на компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия. Той се надява в рамките на този месец да се уговорят всички детайли с търговците и схемата да стартира от следващия месец.

Относно отпадането на акциза за електроенергията, метана и природния газ той коментира: „Когато става въпрос за промяна в данъчното законодателство, трябва да се мине през уведомителен и разрешителен режим с ЕК. Това може да стане в рамките на няколко месеца. Документите за подаване на този вид уведомление са подготвени. Оптимистично е това да стане до около три месеца”, посочи

Данаилов коментира и новината, че министър-председателят Кирил Петков е договорил с вицепрезидента на САЩ Камала Харис доставки на втечнен газ към България на цени под тези на „Газпром“. „Работа по идеята за доставки на втечнен природен газ от САЩ започна още от февруари. Това е финализиране на проведените разговори през този период”, отбеляза той.

Според него конкретната цена зависи от много условности, включително как ще се извършва доставката. „В момента не разполагам с конкретика. Напълно е възможно тя да е по-ниска от тази на „Газпром”, коментира Данаилов. И добави: „Цената на тръбния газ, когато се доставя на повече от 4000 км, със сигурност става достатъчно висока и може да бъде и по-висока от тази на втечнения природен газ”.

Запитан дали става въпрос за регулярни или временни доставки, той отговори: „По-скоро става въпрос за регулярни. Такава е и общата договореност между Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен за започване на регулярни доставки на втечнен природен газ от САЩ” към Европейския съюз.

„Уверени сме все пак и разчитаме, че връзката между България и Гърция ще стане в срок и ще получаваме едно голямо количество от нуждите, които ние имаме, по тази връзка”, посочи зам.-министърът на енергетиката.

„Важно е да се знае, че трябва да вървим към намаляване на използването на природен газ и към нови технологии. Вместо да предъвкваме това България да стане газов хъб на Балканите, можем да станем водороден хъб, защото имаме всички условности това да се случи – имаме енергия от възобновяеми източници и достатъчно вода. Това е бъдещето”, категоричен бе той.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *