Проблемите на глобалната верига за доставки засягат и племето амиши

С мебелите си, произвеждани от няколко дузини работилници в американските села и от собствени занаятчии, производителят Simply Amish от Аркола, щата Илинойс, изглежда далеч от глобалните проблеми с веригите за доставки, които са затруднили повечето предприятия.

Но продавачът на ръчно изработени маси, столове и легла, известни с изчистените си, прости линии и старомодна здравина, отчита рязък ръст на разходите си, тъй като нестабилността на пазарите на дървен материал повиши цените на дървесината, използвана за производството на продуктите му, пише The Wall Street Journal.

Времето за изпълнение на доставките на Simply Amish към търговците също се е увеличило драстично, въпреки че компанията се снабдява с клен, череша и други дървесни видове в радиус от 500 мили от завода си в централен Илинойс. Мебелите включват и части – като копчета и дръжки, които продавачите внасят от Азия, както и плъзгачи за маси от Германия – артикули, които са попаднали в задръствания в пристанищата и други претоварени дистрибуторски центрове.

Проблемите в такава на пръв поглед орязана вътрешна верига за доставки, която се връща към епохата преди офшорките и другите стълбове на глобализацията, показват колко дълбоко в производството е залегнало глобалното снабдяване. Проблемите в мебелните магазини на амишите и продавачите на техните стоки също така подчертават предизвикателствата, пред които са изправени компаниите, опитващи се да станат по-устойчиви на глобални смущения чрез приближаване на производството към пазара.

„Дори местните операции разчитат на материали от чужбина“, казва собственикът на Simply Amish Кевин Кауфман. „Веригата на доставките е наистина световен проблем и той няма да се реши за една нощ“.

Майк Милър, оперативен директор на онлайн магазина Amish Outlet Store в Смитвил, Охайо, казва, че мрежата от амишки строители доставя масивни легла, комплекти за хранене и мебели за открито, изработени от северноамериканска твърда дървесина. Но времето за изпълнение на поръчките от страна на компанията и доставчиците е скочило от три месеца до девет месеца, казва той – заради недостиг на местни и вносни компоненти. Част от обкова и тъканите например идват от Азия и Германия.

А като цяло производителите са засегнати и от нарастващите разходи за основните материали.

През последните две години цените на дървения материал се колебаеха много, тъй като търсенето на стоки за дома, включително мебели, нарасна, което доведе до изчерпване на капацитета на дъскорезниците и до недостиг на доставки и по-високи разходи. Цените на фючърсите за дървен материал тип „две по четири“ достигнаха рекордни стойности през май 2021 г., когато започна пандемичният бум на жилищното строителство, след което рязко спаднаха през следващото лято, за да се повишат отново през есента и зимата на миналата година.

Резките колебания на стоковите пазари достигнаха до реалния свят, а ограниченията върху дневната търговия забавиха потока на реалния дървен материал и принудиха търговците да задържат дървесината като буфер срещу потенциални загуби, което изостри недостига на доставки.

 

Кауфман от Simply Amish заяви, че цените на клена са се повишили с цели 70% по време на пандемията, докато цените на черешата и някои други дървета са се увеличили с 25%.

Увеличението на разходите достигна до изложбените зали и онлайн магазините. Цената на дребно на едно легло в Amish Outlet Store, например, скочи от 2300 долара на 3300 долара за шест месеца, казва Милър. „Това, което започна като глобално явление, стигна до малките местни занаятчии в Средния Запад“, пояснява той.

По-широкият пазар на мебели в САЩ се превърна в нагледен пример за глобализацията на американските вериги за доставки през последните две десетилетия.

Според базираната в Ричмънд, щата Ватикана, фирма за инвестиционно банкиране и корпоративно консултиране Mann, Armistead & Epperson, Ltd., през 2002 г. по-малко от половината от продадените в САЩ мебели от дърво са били вносни, но през 2020 г. делът на вноса ще достигне 86%. Вносът на мебели в стойностно изражение се е увеличил с почти 70% през десетилетието, което приключи през 2020 г., до 30,7 млрд. долара, като Китай доставя повече от една трета от тази стойност, твърди фирмата.

Това е направило много вносители на мебели уязвими към смущения във веригата за доставки, като например кораби извън пристанищата на САЩ и към рязкото увеличение на цените на контейнерните превози от 2020 г. насам.

Компанията за мебели Countryside Amish Furniture в Артър, щата Илинойс, се е сблъскала със срокове за доставка на поръчките си, които са се увеличили от три месеца на 10 месеца, което е намалило продажбите, каза собственикът Мелвин Стъцман. Според него всичко се доставя от Америка. Но около стоте малки семейни работилници в Охайо, Индиана и Пенсилвания, които снабдяват магазина, са повишили цените с около 40% на фона на недостига на всичко – от бои до плъзгачи за чекмеджета.

Семейните дърводелски работилници, които произвеждат изделия само по поръчка, а не трупат запаси, се затрудняват да отговорят на търсенето, казва Стъцман.

„Това не е като в стандартния Amazon – Просто da пусна поръчката, тя ]e дойде“, каза той. „Няма значение дали става въпрос за бюро или маса за хранене – проблемите във веригата за доставки са „почти повсеместни“, пояснява още той.

По статията работи: Бойчо Попов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *