Скъпият ток може да затвори училищата

Има опасност от затваряне на училища заради скъпия ток. За това алармират от Съюза на работодателите в системата на народната просвета, предаде репортер на БГНЕС.

„Опасностите от затваряне на учебни заведения веднага след лятото, поради неплатени сметки за ток и горива стават все по-реални. Завишените цени на хранителните продукти за децата в градините ще доведат най-напред до намаляване на качеството на предлаганата храна, а след това и до затваряне на градините, поради липса на средства за храна“, написа в социалната мрежа Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета /СРСНПБ/ настояват за спешна целева актуализация на парите за ток, гориво и издръжка на образователните институции – увеличение с поне 40% на парите за издръжка.

От Съюза предлагат субсидията да бъде целева за всяка институция според броя на учениците и на класовете, но и според броя на сградите ползвани от училищата или детските градини.

„Необходимите средства за издръжка на детските градини – освен за консумативи, трябват пари за повишените цени на продуктите за храна. Предлагаме да бъдат заложени още 30% към сегашния стандарт от 650 лв. /дете“, посочват от там.

Прилагане на различен формат за заплащате на цените на тока от сегашния е също сред исканията на организацията.

Директорите и заместник-директорите от СРСНПБ предлагат на вниманието на МОН и на синдикатите спешно обсъждане на настоящите предложения и внасяне на настоятелно искане за актуализация на бюджетите на образователните институции от месец юни 2022г.

Настоящите предложения ще бъдат внесени на заседанието на Отрасловия съвет към МОН на 3 май. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *