Вицепрезидентът: Светлият и справедлив свят, за който се бореше Смирненски, е блян и днес

Илияна Йотова беше гост на откриването на обновената къща музей на твореца

Чрез творбите си Христо Смирненски се превърна в борец за свят без болка и мъка, без бедност и несправедливост, а стиховете му – в пристан за безправните. Този светъл, справедлив и сигурен свят е блян и на нашето съвремие. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването след 18 години застой на обновената къща музей на твореца в София.

„Впечатлителен и наблюдателен, забелязващ неща, на които другите на обръщаха внимание“, разказва за Смирненски сестра му Надежда Измирлиева. С голямата си чувствителност, с невероятния си талант, даден му свише, той успя да нарисува образите на цветарката, на стария музикант, на Гаврош, успя да ни потопи в трудния свят без светлина, а същевременно жадуваше „светлина, светлина, светлина“. Тези образи ги виждаме и днес покрай нас. Дали ги забелязваме?“, подчерта вицепрезидентът.

Йотова цитира стихове от „Приказка за честта“ и „Приказка за тинята“ и изтъкна, че „най-слънчевото дете на българската поезия Смирненски“ ни остави страшни приказки, които са толкова актуални и днес. „Най-тежкото човешко падение е, когато направиш компромис със себе си и съвестта си в името на лични благини. Звучи познато, нали?!“, посочи вицепрезидентът. Приветствието си завърши с веруюто на Смирненски „Два свята, единият е излишен“. „Всеки от нас сам да избере света, към който иска да принадлежи и да остави на поколенията след него“, изтъкна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на Националния литературен музей за неговата дейност, толкова необходима в днешното прозаично и тревожно време. „Вие пазите паметта за българските писатели, за всички, които градят духовната българска империя“, каза тя.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *