„Театър в парка“ през юли в Габрово

В първата половина на юли парковете около Драматичния театър в Габрово ще се превърнат в театрална сцена. Проектът „Театър в парка“ е инициатива на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, реализиран по програма „Култура“ с финансовата подкрепа на Община Габрово. Идеята на инициативата е да изнесе театралните спектакли близо до публиката в необичайна среда. Така в разгара на лятото изкуството ще се приближи до зрителите и ще ги „посети“ на любимите им прохладни кътчета от града. Освен нетрадиционното пространство, екипът на проекта е предвидил и заглавия, които също са нетрадиционни по своята форма и съдържание. По този начин ще се достигне до нови публики, които безвъзмездно ще бъдат привлечени към изкуството по атрактивен начин.

„Театър в парка“ ще докаже потенциала на Габрово да предлага изкуство и култура, в достъпни и иновативни формати.

Първото събитие от календара на проекта ще се случи на 3 юли от 20:30 часа в Парка до театъра (срещу „Дом на книгата“). Театър „Атом“ ще представи танцовия спектакъл „Клопка“. Танцовата миниатюра поставя акцент върху връзките, които се превръщат в капан, и с езика на тялото и движението предлага интересен поглед към темата и търсеното освобождение.

Следващото събитие от програмата ще се състои на 8 юли отново от 20:30 часа в Парка с мечето. На парковата сцена ще се „качи“ актьорът Милко Йовчев (Театър „Реплика“), които не само ще изиграе спектакъла „Списък на всички страхотни неща“ по пиесата на Дънкан Макмилън, но и по фин и елегантен начин ще включи публиката в увлекателната история. А тя ще ви провокира да направите свой собствен списък с най-хубавите за вас неща.

На 10 юли програмата включва две събития. „Четем с Ангел: представяне на пиесата „Техническа проверка“ стартира в 20:30 в Парка с мечето. Няколко актьори от драматичния театър в разговор с автора Ангел Иванов и сценично четене ще представят пиесата, написана по дебютния едноименен роман на габровеца. Ще разберем как странстванията в чужди и непознати земи, но и в собствения свят могат да бъдат претворени на сцена.

Веднага след това в 21:30 ще последва концерта на акустичната група A Cloud Embraced music project. Те свирят авторска музика, съчетавайки звуците на китара, чело, перкусии и нежен вокал. В неделната вечер музикантите ще озвучат с красивата си музика центъра на Габрово. На сцената ще видите и чуете бургаските музиканти Теодора Станчева, Ивайло Нинчев, Асен Хайдутов и Евелина Савова.

Четвъртото и последно събитие по проекта „Театър в парка“ е танцовият пърформанс „Дръж се“ на хореографа Цвета Дойчева. То стартира в 20:30 и чрез езика на тялото в танца ще разкаже за болката и травмата. Как се отпечатва насилието и колко дълбоки белези оставя след себе си – ще гледаме отговора на тези въпроси, изразени с въздействащ танц.

Всички събития по проекта са безплатни и достъпни за всички габровци и гостите на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *