Трябва ли част от АМ Струма да се кръсти на алпиниста Боян Петров?

Вчера, на среща с министър председателя Кирил Петков, представители на екологичното сдружение „За земята“ са настояли част от АМ Струма да се кръсти на загиналия в Хималаите алпинист Боян Петров. В искането се призовава бъдещата последна отсечка, която е извън Кресненското дефиле, да носи името на биолога, алпинист и природозащитник Боян Петров.

Премиера приветства това предложение.

На 22 август 2016 в Кресненското дефиле румънска гражданка, управляваща лек автомобил,  удря Боян Петров и еколога Андрей Ковачев. Това се случва докато те извършват природозащитни дейности в района. Двамата получават с тежки наранявания, особено тези на Боян Петров. Той е със счупен крак, ребра, тазобедрена става и черепно мозъчни наранявания. Алпинистът се възстановява трудно в продължение на месеци.

Боян Петров е един от легендарните български алпинисти, покорил десет осемхилядника. Личността му е силно свързана с планината и много по-уместно би било някой от най-високите върхове в България да носи неговото име, а не няколкокилометрова отсечка от магистрала.. Такъв пример е „Безименният връх“ в Рила, който е висок 2792 метра и е 12-тия най-висок в България. Той може бъде преименуван в памет на българския алпинист, загубил живота си в опит да покори 11-тия си осемхилядник. Подобно увековечаване на Боян Петров би било много по-смислено и свързано с дейността му.

Най-малко в България няма практика магистралите да се кръщават на личности, а всичките ни аутобани носят имената на географски обекти – Струма, Тракия, Хемус, Европа, Марица, Черно Море.

Безименният връх в Рила. 

 

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *