Георги Тенев: Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво вече е факт

/КРОСС/ Реално отстъпката от 25 стотинки за литър гориво е факт и всеки може да се възползва на обектите, които имат желание и възможност да я предоставят за горивата, посочени в Закона за държавния бюджет. Това каза Георги Тенев от Асоциацията на българските търговци на горива в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

За решението дали един търговец да предоставя такава отстъпка или не водеща е икономическата тежест. „Със сигурност големите вериги имат такава възможност. За един малък обект месечно отстъпката ще излезе около 75 хиляди лева, като не броим инвестицията в актуализацията на софтуера и обучението на персонала“, обясни Тенев.

Софтуерът е необходим, за да може да се издаде разширен фискален бон, в който е отразена е отстъпката, поясни той.

Процедурата отнема между 5 и 15 минути. Отстъпката важи срещу предоставяне на талон за личния си автомобил. Служителят на бензиностанцията проверява дали е на физическо лице и дали категорията му отговаря на изискванията за държавната отстъпка.

Георги Паничарски, който е член на УС на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, коментира, че бензиностанциите от по-малките населени места няма да могат да се включат в мярката за подпомагане, защото не могат да осигурят финансов ресурс за това. „Около 10-20% от членовете на нашето сдружение само ще се включат. 300 лв. без ДДС е само софтуерът. Няма яснота колко ще струва в края на месеца инсталирането на протокола, с който ще се подават ежемесечните справки към НАП за зареденото количество гориво и номерата на автомобилите. Това е допълнителен разход“, посочи той.

По думите му по-голямата част от бензиностанциите ще започнат да предлагат отстъпката от следващата седмица.

Той прогнозира, че собствениците на малки бензиностанции ще бъдат изправени пред сериозни финансови трудности и пред опасност от фалити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *