Изкуственият интелект настъпва на сцената на фестивала в Авиньон

/КРОСС/ Изкуственият интелект би трябвало да е най-големият враг на театъра, но постепенно открива мястото и ролята си в представленията на живо, съобщи АФП.

На фестивала в Авиньон роботи и виртуална реалност превземат сцената.

В „Гроние а Сел“, една от сцените на престижния международен фестивал в южната част на Франция, е в ход интересна репетиция.

Пепър, хуманоиден робот с приветливо лице, е звездата в „Bot4Human“ – театрално представление на студенти от уъркшопа „Ние сме роботите“ във Висшето училище по минно дело в Нанси смесва артистична композиция и роботи.

Производител решава да изтегли всичките си роботи заради проблем, но един от собствениците не връща своя, за да продължи да му служи в ежедневието. Постепенно роботът поема контрол върху живота на собственика си, казва му кога да се прибере у дома, да се храни здравословно, да не се среща повече с приятелката си.

„Използваме този хуманоиден робот като кукла, всичките му реплики са препрограмирани до милиметър, това е изкуствен театър“, обяснява пред АФП преподавателят по компютърни науки проф. Патрик Инаф, който е един от ръководителите на проекта заедно с Рафаел Гуисет и Ален Дютек.

Може ли робот да пресъздаде чувство на сцената? За разлика от киното и сериалите, особено напоследък по Нетфликс, роболюцията бележи слаб напредък в света на театъра.

„Искаме публиката да си задава въпроси за взаимодействието между човек и робот“, казва професорът.

А какво ще стане, ако изкуствен интелект пише пиеси? Случаят с „dSimon“ („Дигиталният Симон“) е почти такъв.

Това представление, отново на сцената на „Гроние а Сел“, е дело на уругвайската компютърна специалистка Тамара Лейтес, която работи в Женева и швейцарския визуален артист и видео оператор Симон Сен.

Тамара е обучила изкуствен интелект да пише, като е интегрирала в него лични данни и характеристики на Симон. След това е създала сайтът metastories.ch, на който можете да поръчате текст на „dSimon“ и да общувате с него. Авторът – изкуствен интелект обаче понякога дава напълно неподходящи, дори обидни отговори.

„Интересуват ме чувствата, които възникват от това общуване. Театърът е идеалното място за това, защото не сме във виртуалния свят“, каза Симон Сен пред АФП.

Източник:БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *