Чешките селски кръчми за заплашени от изчезване

По традиция чехите се събират в селските кръчми, за да се срещат с приятели или да отпразнуват специални поводи.

Нацията е известна със своята бирена култура, но рязкото нарастване на разходите и „затягането на коланите“ от страна на потребителите поставят под изпитание оцеляването на много от малките заведения в страната, съобщава Ройтерс.

Подобно на други кръчми в цялата страна, заведението U Kryslu в село Сеч с население от 318 души страда от сериозен спад на приходите, тъй като клиентите намаляват своите покупки.

„В много села и може би дори в нашето кръчмата ще престане да съществува. А преди 5 или 10 години през уикендите тя беше пълна. Нямаше къде да седнете в петък или събота вечер“, казва кметът на град Хелена Читра, която търси нов оператор за U Kryslu.

 

Въпреки че изпиват рекордните 129 литра бира на глава от населението годишно, чехите все повече се обръщат към пиенето у дома – тенденция, която се задържа дори и след отшумяването на пандемията от COVID-19. Преди пандемията пък беше въведена забрана за пушене на обществени места, която също навреди на ресторантьорския бизнес.

Според местната пивоварна Plzensky Prazdroj, който произвежда популярната бира Pilsner Urquell, около 12% от кръчмите в чешките градове с под 5000 души са затворили през последните три години – почти двойно повече, отколкото в големите градове. А бързо растящите разходи в момента могат да се окажат смъртоносни за много други.

„Икономиката на една кръчма в едно село често няма смисъл“, казва Любош Кастнер, който е собственик на ресторант и член на Чешкия гастрономически институт. Той е на мнение, че селските заведения ще понесат по-голям удар с влошаването на икономиката.

Традиционната чешка кръчма, особено в селата, в продължение на много поколения е предлагала централно място за общуване извън дома. Сега много от собствениците на тези малки заведения не желаят да прехвърлят увеличенията на цените на своите клиенти от страх да не загубят и малкото останали посетители.

Инфлацията в Чехия достигна почти 30-годишен връх от 16% през май, на фона на скока в сметките за електричество и останалите разходи.

„През есента ще започне „задушаването“ на много от малките кръчми“, прогнозира Ханус Вала, скойто управлява бирарията Na Palube в Милевско в региона Бохемия.

Някои собственици се обръщат за подкрепа към пивоварната Plzensky Prazdroj и нейната програма Village, предлагаща консултантска и финансова помощ за затруднени местни собственици.

Ева Вейванчичка, който собственик на заведение в Мисловице, казва, че го е купила през 2019 г., за да предотврати затварянето му и оттогава е получила финансиране от Plzensky Prazdroj, за да обнови терасата му, запазвайки единственото място за събития в селцето със 131 души.

„Заведението е важно за срещите и общуването между хората. Тук дори няма магазин, но винаги е имало кръчма“, коментира собственичката.

Plzensky Prazdroj започва своята програма с 80 кръчми през 2017 г. и сега помага на близо 900 заведения, или около 10% от всички селски кръчми в Чехия. Помощта включва преки финансови помощи, както и консултации за неща, като подобряване на менюто и външния вид на кръчмите.

Програмата е насочена към бизнеси в села с по-малко от 5000 души, където кръчмите често са едно от малкото места, където местните хора могат да общуват.

„Всяко село се крепи на т. нар. „трикрако столче“ – църква, футболно игрище и кръчма, които помагат на общността. Ако едно от тях липсва, столчето ще падне“, обяснява говорителят на пивоварната Петра Кубова.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *