Кметове скочиха срещу поскъпването на водата, подават жалби в съда

от Нина Александрова

Кметове скочиха срещу драстичното поскъпване на водата. Градоначалникът на община Кубрат Алкин Неби се обяви срещу решението за по-високи цени в региона.

“Подадох жалба до Административния съд в София срещу решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което от началото на август абонатите на “Водоснабдяване – Дунав” в Разград ще трябва да плащат за кубик вода по 5,30 лв., като повишението е с 1,67 лева”, обясни той пред Kmeta.bg. Според него новата цена на водата е приета за социално поносима от КЕВР, без за това да е отчетена икономическата обстановка в страната и възможността на домакинствата да поемат този разход, както и че независимо от увеличението, водата е с много лошо качество.

В жалбата си той настоява за спиране на изпълнението на решението на КЕВР и преразглеждането му.

Същата стъпка предприе и кметът на община Поморие Иван Алексиев, който ще подаде жалба до Административен съд в София с искане за отмяна на решението на КЕВР за цената на водата в област Бургас и конкретно за община Поморие. “Общината гласува “против”, не се отразяват реалните проблеми във ВиК-сектора”, убеден е Алексиев.

Жалба в съда е подал и кметът на Бургас Димитър Николов. “В нея настоявам решението да бъде обявено за нищожно или незаконосъобразно, тъй като община Бургас и гражданите на Бургас са персонално засегнати от него”, аргументира се той.

“Цената на водата е увеличена заради бъдещи инвестиции, които обаче дружеството ВиК към настоящия момент не е направило. В същото време обаче събира средства за тях от крайния потребител. Общински съвет не е одобрявал пределните цени на водата, които дружество ВиК е предложило на КЕВР, като единствено е съгласувал програмата за инвестиции в общините. Основен аргумент за обжалването е разминаването между съдържанието на решението на КЕВР и това, което е съгласувано от Общинските съвети в Бургаска област”, коментира Николов.
ВиК не е предоставило нужните документи пред КЕВР, които да показват как ще бъдат изпълнени приоритетите в Програмата за инвестиции. Искането в жалбата на Димитър Николов до съда е решението да бъде обявено за нищожно, тъй като всички документи, на които се основава са приети от комисия, свикана от председателя на КЕВР – Станислав Тодоров, чийто избор впоследствие е обявен за противоконституционен. Противоконституцинно избраният председател е свикал и участвал в заседанието на комисията, в което е прието решението за по-високите цени. 

“Заявлението за по-високите цени не е представено на общините, членове на Асоциацията по ВиК. Тоест, решението е прието без знанието и съгласието на местната власт. В жалбата настоявам за спиране изпълнението на решението на КЕВР и преразглеждането му”, категоричен е градоначалникът на Бургас.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.