Може ли изкуственият интелект да проектира градската среда?

Как би изглеждала една шестлентова магистрала, ако бъде заменена от алея, оградена с дървета и тревни площи?

Компютърните алгоритми вече могат лесно да демонстрират подобни неща.

Един от примерите е алгоритъмът DALL-E, създаден от лабораторията в Сан Франциско на компанията за изкуствен интелект OpenAI. Софтуерът генерира фотореалистични изображения въз основа на текстово описание. Можете също да изпратите снимка и да помолите AI да замени конкретна област от нея с каквото си пожелаете, пише Bloomberg.

През юли художникът Зак Кац захрани втората версия на AI системата, наречена DALL-E 2, с изображение от Google Street View на блока, в който живее в Бруклин, Ню Йорк.

Той избрал тротоара и паркираните коли като елементи за премахване и след това написал как би искал да бъдат заменени – с „удивително красива калдъръмена европейска пешеходна алея, с богато украсен каменен фонтан и играещи деца.”

В рамките на няколко секунди DALL-E му дал мнението си за проектирането, което, според специалиста, изглеждало страхотно.

Технологията, която работи на принципа на невронните мрежи и машинното обучение, може да трансформира текст в характеристики и да покаже как тези функции могат да се свържат една с друга, благодарение на огромно количество данни под формата на снимки и описания.

Първата версия на DALL-E, чието наименование е игра на думи с името на сюрреалистичния художник Салвадор Дали и робота на Pixar WALL-E, се появи през януари 2021 г. А от януари 2022 г. OpenAI постепенно отвори достъпа до втората версия за художници, журналисти и представители на академичната общност.

Изображенията, генерирани от изкуствения интелект, циркулират в социалните мрежи и въпреки че понякога изглеждат доста странно, те са поразително реалистични. Потребителите могат да въвеждат текстови заявки и да изискват конкретни архитектурни и художествени стилове, например „в стила на Марк Ротко“.

Те също могат да въведат и различни подробности, които биха искали да бъдат включени в резултата.
„Мисля, че това, което програмата дава като резултат, е наистина готино. Бях поразен от трансформиращия ѝ потенциал да помага на хората да си представят по-добри градове за живеене“, казва Кац.

На 20 юли той създава акаунт в Twitter и започва да публикува градоустройствените си творения. В момента той има натрупани стотици заявки, идващи от целия ​​свят – от Тайланд до Канада, които го молят да препроектира улици с AI.

„Визуализирането на нещата е най-мощният начин за въздействие върху промяната. Преди изготвянето на 3D модели на улици струваше стотици, а понякога и хиляди долари и отнемаше дни или седмици“, спомня си Кац.

Той поискал от DALL-E да преработи и US-19 в Ню Порт Ричи, Флорида, който наскоро беше наречен „най-смъртоносния път в Америка за пешеходците“. Кац поискал да види „голям булевард в стила на Шанз Елизе с велосипедни алеи от двете страни, модерен трамвай в европейски стил и жилищни сгради със смесено предназначение“ Резултатът бил доста убедителен.

Генерираните от изкуствения интелект изображения в никакъв случаи не са перфектни. Поради липсата на разнообразие в данните за обучение, резултатите могат да не са особено справедливи от гледна точка на социалната интеграция.

Те, например, не включват много жени и цветнокожи. Някои експерти се притесняват от фотореализма на продукцията с аргумента, че тя може да се използва за разпространение на невярна информация, размивайки границата между измислица и реалност.

Кац се надява, че работата му може да вдъхнови както активистите, така и политиците и да предизвика промяна на местно ниво. Междувременно, той продължава да разглежда натрупаните заявки.

„Най-невероятната част е обратната връзка от хора, които никога не съм очаквал да се включат. Един много забележителен пример е кметът на Шебойган, Уисконсин. Той ми писа в Twitter и ме помоли да преоформя някои улици в родния му град“, казва художникът.

По думите му хората с реална власт за вземане на решения са повлияни и вдъхновени от тези образи, което е много окуражаващ сигнал за бъдещето на промяната.

 

Източник 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *