Трима служители работят в КЗП – Благоевград

Скъсват се от работа и рядко приемат граждани, заплатите им са поверителна информация…
Трима служители работят в благоевградския офис на Комисия за защита на потребителите. Рядко приемат граждани, тъй като работят „на терен“. Какви и колко проверки са извършили в Пиринско за галопиращия скок на цените през последните месеци, ще стане ясно догодина в годишния доклад на КЗП. Това е накратко съдържателният отговор от пресцентъра, който получихме на въпросите, които отправихме към председателя на КЗП Иван Френкев след сигнали на граждани, че офисът в Благоевград е системно заключен.
Това се потвърди и от репортерска проверка на „Струма“ в два различни дни – 5 и 11 август, в които офисът на КЗП на неосветения 5-и. етаж в сградата на новия Битов комбинат беше затворен. Отговорът на служителя, с когото се свързахме по телефона, оставен на залепен лист на вратата и при двете ни посещения, беше един и същ: „В командировка сме“. При последното, което съвпадна с уволнението на благоевградския гл. експерт Любомир Палаханов, той обясни, че гражданите могат да подават сигнали по електронен път, или ако имат писмен сигнал, да го пъхнат под вратата. Това ни провокира да изпратим още същия ден следните въпроси до пресцентъра:
1. Колко служители работят в офиса на КЗП – Благоевград и кой е отговорникът?
2. Какви възнаграждения получават служителите от КЗП – Благоевград?
3. Колко проверки са извършени от тяхна страна, свързани с жалби на потребители, за период от 1 година?
4. Извършвани ли са тематични проверки във връзка с повишените цени на олио, горива, храни, както и на метана, който скочи шоково на 6 лв. в Благоевград, както и след сигналите за продажба на райски газ?
5. Каква е причината за уволнението на Любомир Палаханов?
Ето и отговорите, които вчера получихме отговор от пиара на КЗП Емил Дриндолов:
1. В офиса на Комисия за защита на потребителите /КЗП/ в гр. Благоевград работят трима служители.
2. Тяхната работа е да извършват планови проверки и проверки по сигнали на граждани, свързани със защита правата на потребителите в търговската мрежа, заведенията за отдих и туризъм, заведенията за обществено хранене, офисите за услуги, онлайн магазини и др. Сами разбирате, че проверките се извършват на място в упоменатата мрежа. Регионът, който обслужват, е гр. Благоевград и област Благоевград. На тази територия живеят над 324 хиляди души, разположени в 13 града и 261 села. Или изчислено в индекси, един служител обслужва средно над 108 хиляди души, или една трета от гр. Благоевград, 4 града и 87 села от региона. Към това искам да добавя и динамичната работа на КЗП през последните няколко месеца, свързана с масовите проверки по антикризисната програма, включваща проверки на цените на хляб, брашно, горива и проверките за продажбата на райски газ. Тъй като нашите служители извършват огромен обем от работа, която не предполага и най-малка уседналост, създадена е организация за събиране на жалби и сигнали чрез аналогова поща, електронна поща и телефон. Рядко имаме възможност да приемаме граждани в офиса.
3. Размерът на работната заплата е поверителна информация, защитена от ЗЗЛД, и не може да Ви бъде предоставена.
4. Практика на КЗП е да систематизира информацията за своята работа на годишна база. Когато докладът бъде изготвен, ще ви го предоставим.
5. Както споменах по-горе, тематични проверки за равнището на цените на олио, хляб, брашно, горива и райски газ са извършвани. Що се отнася до шоковото повишаване цената на метана, след публикация във в. „Струма“ извършихме проверки в цялата страна.
6. Причината за уволнението на г-н Любомир Палаханов е свързана с резултатите от неговата работа.
Тъй като неведнъж сме се сблъсквали с пиари от държавните служби и знаем, че информацията е канализирана и в повечето случаи оскъдна, отправихме същите въпроси чрез заявление по Закона за достъп до обществена информация, на който следва да получим отговор в 14-дневен срок.

  • Country: Bulgaria
  • Source: Струма; Print Media; 1, p.6
  • Date: 19-08-2022