ВАС не отмени предварителното изпълнение на заповедта за защитена територия Корал

Решението се отнася само за предварителното изпълнение, а петте жалби срещу заповедта на Сандов се очаква да бъдат разгледани по същество през идните месеци.

Тричленен състав на Върховния административен съд е отхвърлил жалбата на кмета на Царево, с която той е поискал спиране на предварителното изпълнение на заповедта на бившия министър на екологията Борислав Сандов, с която бе обявена защитена морска територия Корал. Решени

Съдът е постановил, че в жалбата си Общината не е дала убедителни доказателства за броя на рибарските лодки преминаващи през новообявената зона, както и количествата уловена риба там. Това решение може да се обжалва пред 5 членен състав на Върховният административен съд.

Предварителното изпълнение на административен акт е прийом, чрез който държавната администрация осигурява действие на решението си до решаване на делото по същество. В случая Сандов умишлено е направил акта така, че до финализиране на делото, което очаквано ще отнеме 2 години, незаконно къмпингуващите  да ползват и да карат сърф и кайт  необезпокоявани на плажа и морето пред Корал.

По информация на Еко Новини кметът на Царево, Георги Лапчев, няма да обжалва пред горната инстанция на ВАС решението, с което се отхвърля неговата жалба срещу предварителното изпълнение. Причина за това е, че Морска администрация отказва да предостави данни за броят на регистрираните рибарски лодки на територията на община Царево.

Очаква се в близките месеци да започне разглеждане на делото по същество .Срещу заповедта на Сандов за Корал ,освен от община Царево, има подадени още 4 жалби – от рибарски сдружения, от Национална асоциация Българско Черноморие и още две засегнати юридически лица.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.