В Европейската седмица на мобилността Столична община представи най-новите електробуси за градския транспорт

Два от общо пет микробуси са доставени в София по проект InnoAir. Те са първите електрически микробуси, които ще започнат да се движат в кварталите в началото на 2023г. Новите електрически превозни средства бяха представени в рамките на Европейската седмица на мобилността на 22 септември, когато по традиция се отбелязва Ден без автомобили.

Целта е да бъде развита възможността за организиране на транспорт в кварталите. Новите електробуси са част от мерките за по-удобен и екологичен градски транспорт. През следващите няколко месеца ще се провеждат тестове и ще бъдат запознати гражданите, каза Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Предвижда се електробусите да се движат от следващата година в кварталите „Манастирски ливади“ – изток и запад. До края на тази година те ще бъдат оборудвани, тествани и ще се проведат разговори с гражданите в кварталите, където ще се движат. Заедно с електробусите бе представено и мобилното приложение BUSINN, с което може да поръчва услугата „градски транспорт при поискване“.

Зам.-кметът Кристиян Кръстев посочи, че хората започват да се връщат отново към градския транспорт. 80 процента е възстановен пътникопотока спрямо 2019 г. По думите му колкото по-добър е градският транспорт на София, толкова повече хората ще се обърнат към тази услуга, за да се намали автомобилният трафик.

Зам.-кметът на Столичната община в направление  „Транспорт и градска мобилност“ Кристиан Кръстев,  г-жа Биргит Сара Кондруп-Палмквист – заместник-ръководител на дипломатическата мисия на Дания и председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев участваха в инициативата на 22 септември – Ден без автомобили. Събитието започна на ул. „Ген. Й. Гурко“ в участъка между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Васил Левски“.

Столичната община в патрньорство с Датското посолство и Центъра за градска мобилност организира велошествие под наслов: “Happy Biking –Healthy Living”, което тръгна от ул. „Ген. Й. Гурко“ и премина по маршрут до Южния парк и обратно.

Като част от инициативите по повод Деня без автомобили на улица „Ген. Й. Гурко“, която е затворена за автомобилно движение в участъка между бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, се проведе изложение на алтернативни на автомобила средства за придвижване в града – е-скутери, велосипеди под наем, електрически градски и планински велосипеди и други.

На 22-ри септември ще заработят и първите две камери за преброяване на велосипедистите в София, изработени от Техническите университети в Габрово и София също по проект “INNOAIR”.

В Деня без автомобили от 9.30 часа до 19.00 часа е затворено за автомобилно движение карето между ул.„Ген. Й. Гурко“, ул.„Алабин“, бул. „Витоша“, бул. „Кн. Александър Дондуков“ , бул.„Цар Освободител“ и ул.„Г.С Раковски“  без да се затварят самите гранични улици и булеварди. Ще се допускат преминавания на живущи, както и автомобили, обслужващи мероприятия и церемонии, които се провеждат в зоната.

Европейската седмица на мобилността е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с подкрепата на Европейската комисия, в която София ежегодно се включва. Целта й е намаляване на задръстванията, въглеродния отпечатък и отрицателния кумулативен ефект в града. Мотото на тазгодишната кампания е „Комбинирай и се движи” и насърчава пешеходното и велосипедното придвижване.

 

Източник

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *