ЕК подготвя нов закон за свободата на медиите

Европейската комисия (ЕК) подготвя проект на европейски закон, предвиждащ гаранции за независимост на издателските служби от политическите власти и индустриалните магнати, съобщи вестник Le Figaro, цитиран от БГНЕС.

„Този закон ще бъде трудна битка“, казва Вера Йоурова, заместник-председател на ЕК, която отговаря за въпросите на правосъдието. „Някои държави-членки искат да могат да влияят на медиите, и те ще твърдят, че комисията иска да узурпира властта им. Някои собственици на медии се облагодетелстват от настоящата ситуация, и те ще крещят, че подкопаваме техния бизнес“, обяснява еврокомисарят .

Законът за свободата на медиите, който се очаква да бъде официално представен от Еврокомисията в края на следващата седмица, има драфт версия, която изисква собствениците на медии да бъдат ясни, което ще позволи на ЕК да започне съдебни процедури на европейско ниво в случай на неспазване на регламента.

Наред с други предложения проектозаконът предвижда защита на тайната на източника на информация и забрана за електронно наблюдение с помощта на шпионски софтуер върху журналисти и техните семейства, предвид подобни скандални практики, които се случиха в Полша, Унгария и Гърция.

Новият закон трябва да задължи държавните медии да назначават директори по „прозрачна“ и „недискриминационна“ процедура, а финансирането да бъде „адекватно и стабилно“, пише изданието.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *