Тодор Джиков:Българският потребител ще яде качествен хляб, произведен от хубава българска пшеница

/КРОСС/ Тази година качествената хлебна пшеница, произведена у нас, е 93%. Българският потребител ще яде качествен хляб, произведен от хубава българска пшеница, заяви зам.-министърът. Това каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Внесеното количество украинско зърно у нас е 8000 тона, което е нищожно количество на фона на произвежданото у нас, посочи той.

Основният проблем за българските зърнопроизводители е вносът на слънчоглед от Украйна. Той обясни, че украинската държава е излязла с данни, според които около 6 милиона тона продукция, която се съхранява в складовете, на практика вече няма къде да се съхранява. „Борсовата стойност на слънчогледа в момента е около 1300 лева, а реалната цена, на която се продава украинският слънчоглед, е около 1000 лева в момента в България“, отбеляза Джиков.

Българските складове за слънчоглед имат капацитет от около 16 милиона тона. В момента в българските складове има около 4 милиона тона пшеница и около 1,5 милиона тона слънчоглед, който е украински и български, обясни заместник-министърът на земеделието. Той обясни, че Министерство на земеделието е поискало от ЕК прилагането на мярка за частно складиране на слънчоглед и пшеница, за да няма проблем със съхранението на зърното в България.

Той заяви, че не е запознат с информацията, че БАБХ е укрила проби на заразено украинско зърно на Консултативния съвет по зърното, но ако има такъв случай. „Това е много сериозен сигнал. Аз съм сигурен, че още в понеделник аз съм сигурен, че лично министърът ще разпореди да се стигне до истината какво се е случило и има ли такава ситуация на прикрита проба“, категоричен бе Джиков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.