Народните представители от 48-ото Народно събрание положиха клетва

Народните представители от 48-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

Най-възрастният народен представител Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала.

Знам, че най-лесният път е агресията и отрицанието, но агресията ражда само агресия, а отрицанието води до отрицание на отрицанието, подчерта Вежди Рашидов. Той неколкократно призова народните представители да мислят, да спорят, но да не се обиждат.

Сега стоим тук всички заедно след поредната тежка кампания, посочи Вежди Рашидов и отбеляза, че отново стоят въпросите – как, защо, накъде. През последните месеци се потопихме в реки от речи, опорки, заклинания и в стремеж да докажем правотата си, заляхме всичко с обиди и причинихме страдания, коментира той.

Знам, че потънали в кризи и ежедневни проблеми, често губим посоката си – днес е токът, утре е хлябът, минава пандемия, след нея идва война и, объркани в спорни мерки, промени, реформи, затъваме все по-дълбоко в позната антиутопия, в която войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила, посочи депутатът. Колкото по-дълбоко навлизаме в нея, толкова повече страдаме, след страданието следва отрицание, след него агресия и се питам отново – така докога, добави той.

Знам, че винаги бъдещето е светло, а миналото е тъмно, знам, че за успеха са нужни енергия и опит, заяви Вежди Рашидов. Моля ви за смирение, за разум и помирение и нека този път да излезе нещо по-добро от всичко това, добави той.

След като народните представители от 48-ото Народно събрание тържествено положиха клетва в пленарна зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Президентът Румен Радев направи обръщение към Народното събрание и българския народ. Искрено се надявам 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност и ключът е именно във вас, заяви той. „Въпреки краткия живот на последните парламенти, всяко начало е заредено с надежди. Пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проява на разум, на гражданска отговорност и воля в тези трудни за България и Европа времена“, обърна се Румен Радев към депутатите. Нужен е разум, нужен е кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност и да управлява във време на тежки изпитания, допълни той.

По думите на президента паралелно с основната задача – съставяне на правителство, 48-ото Народно събрание е изправено пред редица неотложни въпроси. Парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде отдадено на скандали, отбеляза той.

Надяваме се бързо да бъде сформирано правителство, което да разработи бюджет, но, ако това не стане, служебното правителство е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет, посочи президентът. Ако стигнем дотам, аз ще призова към него да се подхожда професионално и отговорно, а не предизборно, посочи президентът.

Според Румен Радев има нужда и от ясни позиции и активна законодателства дейност за задълбочаване на европейската интеграция и ускоряване на социално-икономическото ни развитие. България не може да си позволи да остане в периферията на Европа и встрани от семейството на развитите държави, допълни той. Като основен приоритет президентът отбеляза и гарантирането на националната сигурност. Още днес служебното правителство ще внесе приетата от него програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната и проекта за вторите осем самолета, посочи той.

Голямата задача пред политическата класа днес е да опазим България от бушуващия в Украйна пожар, българските избиратели и историята няма да простят на онези, които поради лекомислие или корист тласнат страната във войната, заяви президентът Румен Радев.

На тържественото заседание изявления направиха представители на представените в Народното събрание партии и коалиции.

На първото заседание на 48-ото Народно събрание присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, членове на служебния кабинет, главният прокурор Иван Гешев, представители на съдебната власт, държавни институции, президенти на България, заемали поста преди Румен Радев, бивши председатели на НС, представители на съдебната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, както и на дипломатическия корпус у нас.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *