Таксиджиите в София пак ще плащат по-нисък данък

Шофьор в столична таксиметрова компания заплаши общинските съветници в София със саморазправа, ако политическите групи в Столичния общински съвет не запазят минималния данък от 300 лева за такситата в града, както и ако не гласуват за вдигане на минималната и максималната тарифа за таксиметров превоз. Това се случи на заседание на комисията по транспорт в СОС.
Няколко минути по-късно присъстващите общински съветници от ГЕРБ-СДС, БСП, „Демократична България“ и Борис Бонев от „Спаси София“ гласуваха единодушно налогът да остане 300 лева и през следващата 2023 г., какъвто беше през 2021 и 2022 г. заради коронавируса, а да не е 850 лв., какъвто беше той преди това. Окончателното решение по темата ще бъде взето на предстоящата сесия на СОС. Все още не е ясно обаче дали политическите групи ще внесат и доклад за вдигане на цените на такситата. Засега такъв все още не е изготвен.
Преди дни управляващите от ГЕРБ в София предложиха и през следващата година всички данъкоплатци в държавата, независимо къде живеят, да платят данъка на шофьорите на таксита в столицата. Мотивът за това предложение е пандемията, въпреки че в града отдавна няма никакви ограничения, а компаниите вдигнаха драстично цените.
Общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС предлагат облекчение за таксиметровите шофьори, съобщиха от Столичния общински съвет. Представителите на ГЕРБ Зафир Зарков и Християн Петров и шефът на транспортната комисия Карлос Контрера от ВМРО внесоха доклад, с който данъкът върху таксиметровия превоз през 2023 г. ще е в размер на 850 лв., от които само 300 лв. ще се заплащат от превозвачите, а разликата ще се поеме от държавния бюджет, който трябва да компенсира бюджета на общината. По същия начин управляващото мнозинство в София намали налога на такситата и през ковидните 2021 и 2022 г.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *