„Просто искам да се прибера“

На 5 октомври от 18:00 часа в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще бъде излъчен премиерно документалният филм „Просто искам да се прибера“. Лентата е заснета през април 2022 година, вторият месец от руската пълномащабна инвазия в Украйна.

Документалният филм показва 5 истории на 6 украински жени с техните деца, които са потърсили убежище в България. Те разказват на какво са били свидетели, докато са били в Украйна, и как се е развил животът им след напускането на страната. Лентата показва и част от хората, които им помагат в различни мащаби- от обществени активисти, културни дейци, спортисти и доброволци до представители на различните институции. Тези истории са уникални в детайлите, но в по-широк мащаб отразяват чувствата и преживяванията на хиляди украинци и българи.

Лентата е първоначално създадена за международна публика, главно за зрителите в страните, които приемат украински бежанци. България е една от тях. Филмът е призив за разбиране на премеждията, през които украинците са преминали. Тя е и уверение, че дори да се нуждае от помощ в трудния момент украинската общност не иска да бъде бреме, а се опитва да се интегрира, за да донесе някаква полза на българското общество в замяна.

„Просто искам да се прибера“ е част от проекта „Хвани микрофона – създай общност“ на сдружение „Блян за романтика, цветя и космос”, в който участва и доброволецът Дмитро Волошевич. Целта на проекта бе да се спомогне за изграждането на местна общност в района на Велико Търново и в частност село Миндя, където организацията работи от три години, чрез правене на интервюта, видео репортажи, писане на статии, отразяващи живота на младите хора от тези места, като всичко това е част от медийната платформа Е-volution Media.

24-годишният Дмитро Волошевич е роден в Украйна, но живее във Велико Търново повече от година. Завършил е Киевския университет, специалност „Журналистика“. След началото на бежанската вълна в България младият журналист решава да създаде документален филм за украинците, които намират убежище в България. Заснема кадри във Велико Търново и Габрово, които с постоянство и самообладание превръща в разказ за двете реалностти, в които живеят сънародниците му, избягали от ужаса на войната. Едната- тук в България,където намират приятелство, сигурност и подкрепа сред местното население, а другата- в родината им, където са оставили близки, спомени и домове с надеждата отново да ги видят без над тях да е надвиснала сянката на опасността и разрухата.

Сдружение „Блян за романтика, цветя и космос“ е създадено през месец април 2012 г. в град Сливен, България. От този момент то работи с млади хора от региона и страната, с цел създаване на повече възможности за тяхното личностно развитие, повишаване на гражданското им самосъзнание, интерес към между-културния обмен и прочие. Това организацията прави чрез обучения и дейности през свободно време, събития и доброволчески акции. Методите, които използвамв своята работа са базирани на неформалното образование, което достига до младите хора лесно и ги отваря за процеса на учене през целия живот. От 2013 г. организацията работи активно с доброволци от ЕС и съседни на него държави по програмите „Младежта в действие“, „Еразъм +“ и „Европейски корпус за солидарност“ в областите: онлайн медии, предприемачество, култура, екология, свободно време