Мандатност на директорите в училищата искат от „Възраждане“

По инициатива на народните представители Ивайло Папов – зам.- председател и Димитър Пашев – член на Комисията по образованието и науката в 48-то Народно събрание, „Възраждане“ внесе предложение за промяна в „Закона за изменение и допълнение за предучилищното и училищно образование “.
С него политическата организация предлага въвеждане на петгодишен мандат за директорите в държавните и общинските училища. В мотивите си те посочват, че мерките са в посока демократизация и деполитизация на системата и в същата линия залагат включване на представител на учителския колектив в комисията за избор на директор. Мандатността на директорите е мярка, с която ще се противодейства и на политическите назначения на директори на училища, които често, макар понякога прикрито, влияят на цялата образователна система. Директорът е този, който независимо и безпристрастно трябва да съумее да работи с всички институции в държавата без значение коя е политическата сила, която управлява страната ни.

Мандатността би ограничила и корупционните практики в българското образование.
Друга ключова промяна в законопроекта е цялостното премахване на спорната атестация на педагогическия персонал, която породи голямо недоволство в учителското съсловието през последните години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *