Столичната община даде терена за национална детска болница

Столичният общински съвет одобри единодушно безвъзмездно прехвърляне от Столична община на държавата на терена, предвиден за строеж на Национална многопрофилна болница за лечение на деца в кв. „Овча купел“.

На заседание днес Столичният общински съвет прие доклад за безвъзмездно прехвърляне от Столична община на държавата на правото на собственост върху имот – частна общинска собственост за изграждане на болницата.

Вносители на доклада са кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов.

Имотът се намира в кв. „Горна баня“ и е с обща площ от 64 684 кв.м. Съгласно Закона за държавната собственост, когато за изграждането на национални обекти се засягат имоти – общинска собственост, те се прехвърлят безвъзмездно в собственост на държавата по реда на Закона за общинската собственост, предава БТА.

Проектът за изграждането на Национална детска болница получи нов тласък, след като служебният здравен министър Асен Меджидиев обяви, че окончателно е избран „най-подходящият“ терен за изграждане на държавна педиатрия.

„Теренът, който е избран за построяването на националната детска болница, няма недостатъци, а има невероятни предимства пред почти всички терени, които разглеждахме в София“, каза преди дни Меджидиев.

Решението за определяне на терена беше взето на 2 ноември на заседание на Министерския съвет. В решението на служебния кабинет се посочва, че бъдещата Национална многопрофилна болница за активно лечение на деца придобива статут на обект с национално значение, което позволява да бъдат значително съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, свързани с реализацията на проекта.

Предстои подписване на предварителен договор, ще бъде изменен подробният устройствен план и до два месеца трябва да бъде одобрен, обясни регионалният министър Иван Шишков.

Очаква се проектът да бъде факт до 5-6 месеца.

За това, че ще се търси нов терен за строителството на национална детска болница стана ясно през лятото. Ръководителите на здравното министерство тогава обясниха, че ще се търси нов терен за строителството на структурата, защото предвиденият в проекта не отговаря на регулаторните изисквания в строителството.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *