Веселин Стоянов: „В България има повече успешни хора, отколкото успели българи в чужбина“

Веселин Стоянов е млад бизнесмен, доказал, че в България може да се реализираш успешно. Преминал през много трудности, работил и в чужбина и идващ от малкото градче Етрополе доказва, че любовта към семейството и родината са по-силни от всичко и му дават сили да върви напред. Веско е достатъчно амбициозен, за да работи цял живот за някой друг и въпреки младостта си, решава да гради свой бизнес. Трудно е, адски трудно. В началото работи денонощно и отделя време единствено за спорт. За щастие този период се оказва не толкова дълъг и сега има време за всичко. Най-ценното е, че е свободен и независим. Успехът е налице. Запознайте се с Веселин Стоянов и с това как можете да бъдете сред най-добрите.

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Избрах България защото, тук мога да разчитам на много по-широк кръг от хора. Един съученик, може да е станал счетоводител и да те посъветва, лелята на приятел е адвокат и може, да и се довериш за консултация. Звучи наивно, предполагам, но живеейки в чужбина, макар и да започваш на едно приемливо икономическо ниво, си доста често заклещен и крачката към развитие към собствен бизнес, изключвайки няколко свободни професии, е доста трудна. Съответно се изправяш срещу конкуренция на собствен терен.

– Какво сте работил преди? Най неглижирана работа и също така високата ти позиция в IBM?

– Работил съм в казино в Щатите, давал съм коли под наем в Ирландия, в България съм започнал от продажби на хостинг по телефона. Последната работа на трудов договор, която напуснах за да се фокусирам върху бизнеса си беше като Старши Ръководител Проекти/ Global Product Owner в IBM.

– Сега имате собствена фирма, която се занимава с аутсорсинг. Разкажете ни малко повече за нея? С какви езици работят хора при вас, какви проекти, с кои държави

– Фирмата ни е малка все още за стандартите в бранша, но пък за сметка на това сме независими и без кредити към банки или други инвеститори. Работим най-вече за Щатите и Германия, като имаме проекти и във Финландия и Обединено Кралство. Фокусирани сме върху корпоративен софтуер и облачни системи.

– Как решихте да рискувате и да направите своя фирма? Не ви ли беше страх да вложите толкова много средства, от фалит, дали ще има достатъчно клиенти?

– Твърдо смятам, че единствената валута, с която разполагаме е времето. Наложи се за кратко да работя на практика на три места, да намаля драстично времето, което губя в гледане на безсмислено съдържание и да оставя на предна линия само клиентите и донякъде тренировките, докато имам достатъчно увереност да се откажа от „сигурната“ работа. Разбира се, единственото сигурно, на такава работа е, че ще те изцеди до момента, в които си твърде възрастен, да направиш нещо сам и си заменен от ‚по-нов‘ модел.

– През какви трудности минахте докато стигнете апогея си?

– Определено се надявам, че все още сме само в началото. Трудно е само, когато човек съжалява за пропуснати възможности. Когато работиш нещо, което те удовлетворява е по-скоро интересно и всичко е урок. Минали сме през предателства, съдебни дела, некоректни клиенти. Не съм чувал за някой, на когото му е било лесно. Аз предпочитам, да гледам напред и да видя какво мога да направя с ресурса, които ми е останал, вместо да плача за загубите. Разбира се, се случва човек да ги пролее поне, но не трябва да се отчайва.

– Имало ли е моменти, в които сте искал да се откажете?

– Предполагам е естествено. Тежко е когато си работил с месеци и не получиш договорената сума. Изглежда лесно да се качиш на един самолет, но това често е капан. Това е емоционална реакция и ще бъде просто поредното нещо, което изглежда по-добре отдалече и няма как, да стане „твоето“ нещо.

– Коя е следващата стъпка, към която се стремите?

– В момента работим активно да се трансформираме в продуктова компания и действаме върху една страхотна идея. Отново, без външно финансиране, Евро-проект или нещо подобно. Често усилието, което влага човек да „напасне“ нещо към изискванията и да изкриви истината е по-трудоемко. Действаме, като едно време не в гараж, но в хола, в парка, където дойде.

– Какво бихте посъветвали младите хора, които не вярват, че в България може да се успее?

– Звучи ми налудничаво. В България има повече успешни хора, от успешни българи в чужбина. Да, може да си шофьор на камион в Чикаго, или среден мениджър в Германия след няколко години труд, но тавана на възможностите идва бързо и е солиден.

– Кой е добрият пример, който бихте искал да дадете?

– След години спираш да вярваш, че нещата стават бързо и лесно и България ще стане с магическа пръчка по-добро място за живеене. Работим с университети и на личностно ниво, да подобрим нашата малка екосистема. Не сме в позиция, да променим състоянието на гетата днес, утре може би, но може, без шумна революция и малки, но правилни стъпки (и разбира се, коректно платени данъци и социална отговорност) да допринесеш за еволюцията и на общото. Оттам и името на фирмата ЕВОТЕК. Така и природата е създала нас – бавно и търпеливо.

Сибила Кусева

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *