Вицепрезидентът: Липсва задълбоченият разговор с българското общество за влизането в еврозоната

/КРОСС/ „Голяма грешка съпътства процеса по присъединяване на България към еврозоната. Това е липсващият и досега разговор с българското общество. Опитът на всички нас сочи, че липсата на информираност е най-хранителната среда  за скептицизъм, за съмнения, отхвърляне, води до несигурност, до лапите на конспиративни теории.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията „България в еврозоната – предимства и възможности“. Форумът, в който ще събере министри, представители на бизнеса, на банковия и финансовия сектор от страната и чужбина, се организира от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Дир.бг и Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.

Вицепрезидентът призова за широка разяснителна експертна кампания за позитивите и негативите от приемането на еврото. „Често чуваме, че България в еврозоната е от национален интерес. Как убеждаваме гражданите в това? Мит ли е, че ще поскъпнат стоки и услуги? Ако да – как го опровергаваме? Какви да бъдат контролните механизми, за да не се допуска спекулативно вдигане на цените и злоупотреби? Членството в еврозоната като възможности, отговорности, работещи предложения – така ли е? Ще се повиши ли инфлацията? Как ще засегне потреблението“, постави въпроси Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е убедена, че не бива да се гледа на еврото като цел, а като инструмент за развитие. „Влизането в еврозоната е възможност да участваме активно, с позиция в решенията за общата парична политика, да бъдем субект в тези политики, а не обект. Дава възможност за равноправно участие в срещите на Еврогрупата, където се взимат най-важните решения в ЕС за бъдещи програми и механизми за финансиране, за приоритети, за реакции при кризи. Членството в еврозоната е реални перспективи, по-голямо доверие към страната – от инвестициите, до лихвените проценти“, посочи Илияна Йотова.

Тя призова да не се допуска техническите критерии за членство в еврозоната да бъдат заменени с политически и да бъдат поставяни в зависимост от други европейски механизми, като даде пример с неприемането на България в Шенген и обвързването му с Механизма за сътрудничество и проверка. „Това изместване обезсмисля европейските договори и собствените ни решения, води до двойни стандарти, до загуба на доверие и евроскептицизъм“, посочи вицепрезидентът.

В изказването си Илияна Йотова благодари на Българската народна банка за успешната работа и на служебното правителство за резултатните действия по пътя към членство в еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *