Жители на Анталия искат затваряне на жилищния пазар за руснаци заради ръста на цените

Анжелика е сред многобройните руснаци, които са се установили в турския курорт Анталия след нашествието на Русия в Украйна, но тяхното пристигане тласка нагоре цените на жилищата и наемите. Местни жители дори инициирали петиция за забрана на достъпа на чужденците до имотния пазар, пише Ройтерс.

Около 13 хил. души в средиземноморския град са подписали петицията от миналия месец насам, притеснени, че големият приток на чужденци – украинци и други освен руснаци, означава, че много турци вече не могат да си позволят да живеят там.

„Малко е тъжно, че сме нежелани тук, когато не можем да се върнем в родината си“, казва Анджелика, която управлявала магазин за мебели в Москва преди да се установи в Анталия през април със съпруга си, за да осигурят по-добро бъдеще за двете си деца.

„Мисля, че чужденците, които пристигат тук, могат да допринесат много за развитието на Анталия“, допълва тя в отговор на въпрос за петицията. „Не дойдохме тук за удоволствие, трябваше да се откажем от досегашния си живот и от домовете си“, отбелязва Анджелика.

Турция е една от малкото близки страни, които все още са отворени за руски посетители и инвестиции, откакто Русия навлезе в Украйна на 24 февруари. Руска реч се чува често в Истанбул и Анталия, която отдавна е популярна ваканционна дестинация за руснаци.

40-годишната Анджелика съобщава, че плаща месечен наем от около 16 хил. лири (859 долара) за апартамента си, а съседи отбелязват, че само няколко месеца преди тя да го наеме жилището било на пазара на цена от едва 5000-6000 лири.

В петицията, подписана до момента от 13 571 души на сайта change.org, се отбелязва, че значителната миграция към Анталия е тласнала рязко нагоре цените на жилищата и те са станали недостъпни за студенти и други местни жители.

В десетте месеца до октомври 16 779 жилища са били продадени на чужденци в Анталия, което е ръст с 94% спрямо година по-рано, сочат официални данни, а продажбите са тръгнали рязко нагоре, особено след началото на войната в Украйна.

Руснаците изпревариха иранците като най-голямата чуждестранна група купувачи на жилища, като за десет месеца от началото на годината са купили 11 334 имота в Турция, или една пета от общите продажби на чужденци. Хората, които инвестират от 400 хил. долара нагоре, получават турско гражданство.

Правителството, което се стреми да разпредели по-равномерно пристигащите чужденци, забрани адресните им регистрации в десет квартала на Анталия.

Един от подписалите петицията, 27-годишният Мерт Аслан, казва, че цената на апартамент, който семейството му смятало да купи, нараснала до 3,5 млн. лири спрямо 475 хил. лири година по-рано.

„Необходима е регулация на жилищния пазар. Притокът на руснаци и украинци ни поставя в трудно положение. Смятам, че да се представя пристигането им като съживяване на икономиката е манипулация“, отбелязва младежът.

Натискът върху цените на жилищата в Турция се задълбочава допълнително от общата инфлация, която сега е близо 85% на годишна база.

Анкара е силно критична към нашествието на Москва в Украйна, но се противопоставя на санкции извън ООН срещу Русия и запази полетите от и към черноморския си съсед.

Руснаци влагат пари в имоти в Турция, за да ги предпазят от западни санкции, включително върху кредитни карти, съобщават имотни компании.

Според петицията в Анталия наемите са нараснали с близо 400% в последните две години, а една четвърт от жителите на централния крайбрежен квартал Коняалтъ сега са чужденци заради последиците от войната. Ройтерс не е успяла да потвърди верността на данните.

Юксел Незих Торелъ, който управлява жилищен комплекс с 229 апартамент в Коняалтъ, казва, че демографският облик на курорта се променя и това е видимо, включително заради луксозните коли, които сега изпълват паркинга му.

Тенденцията е от полза за някои предприемчиви турци.

Емирхан отбелязва, че е намерил начин да извлече печалба от растящите цени, като отдал апартамента си под наем на чужденци за около 45 хил. лири на месец и живеел в караваната си.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *