Какво да правим с остатъчните прежди?

/КРОСС/ Само не ги хвърляйте! Живеем в свят, в който кофите за боклук са препълнени и в който сме свикнали да получаваме всичко наготово. Но не е ли време за по-устойчив начин на живот? Определено, еко идеята за рециклиране и използване на всеки ресурс в неговата максимална степен е на сърце за всеки, който се занимава с ръчна изработка. Специално за вас, скъпи творци, днес, ще ви предложим няколко практични и еко идеи за използване на остатъчните прежди.

Събирай, събирай и после използвай отново

В повечето случаи остатъците от прежда са твърде малко, за да можем да изплетем нещо ново с тях. Не е нужно обаче да ги оползотворявате веднага. Вместо това, събирайте ги, докато не получите цяла шарена купчина, с която да изработите нов килим одеало или каквото си поискате. Ако харесвате разчупените визии и наличието на повече цвят в сивото ежедневие, тази идея е идеална за вас.

Миниатюрни декори за дома ръчна изработка

За много предмети в дома е нужно съвсем малко количество прежда, за да си ги изработите. Но пък ако ги внесете в интериора, ще разчупите обстановката и ще обновите цялостната атмосфера. От остатъчните прежди можете да си направите подложки за чашки или да облечете голяма ритуална свещ. Със същия ефект бихте могли да си изработите и игленик, а защо не и стопер за врата?

Облечете куклите на дъщеря си

Остатъчните прежди не стигат за нов пуловер на детето, но пък ще стигнат за нова блуза за нейната кукла. Подновете изцяло гардероба на любимото Барби на своята дъщеря, като се съобразите със студеното време навън. Изплетете жилетка, шапка и шал на куклата, с което между другото, може би най-накрая ще успеете да приучите и собственото си дете да носи тези важни в минусовите температури аксесоари.

А защо да не направите и нова играчка?

Използвайте остатъка от прежда за пълнеж на играчка ръчна изработка. Това може да е плюшено животно или кукла. В интернет можете да намерите множество модели, а дори и цели ръководства за начинаещите в тази хендмейд сфера. При всички случаи преждата ще придаде повече мекота на играчката, отколкото традиционно използваните за целта ориз, леща или други бобени култури. За очи, нос и устни отново можете да сложите неизползваеми предмети като копчета, конци, капси, ципове и други.

Направете си бижута ръчна изработка

Съвсем малко прежда е нужна, за да си изработите страхотни обеци, колие или гривна. Можете да си ги носите сами, но може и да зарадвате близък. Подаръкът ръчна изработка е далеч по-специален, скъп и атрактивен от което и да е бижу, закупено от магазина. Ако се чудите как да зарадвате някоя близка приятелка, с остатъците от прежда и малко въображение можете да сътворите истински съкровища.

Прежда за опаковане

Остатъците от прежда могат да се запазят и до Коледа. Те биха послужили за опаковането на вашите подаръци. Вместо класическите синтетични панделки, използвайте прежда, за да завържете вързопчетата с коледни изненади, които сте приготвили за своите близки. Също така, можете да направите и украса за подаръчния пакет от остатъците – панделки, възелчета, цветя и много други. За целта заложете на класически за сезона и празника цветове – златно, червено и зелено. Опаковането с прежда е подходящо и за други поводи, а не само по Коледа, така че можете да задържите остатъците и за следващите тържества през идната година.

Както виждате от толкова малки и на пръв поглед незначителни и ненужни парчета прежда, можем да си сътворим какво ли не! Най-важното е, че оползотворяваме максимално своя любим ресурс за ръкоделие и щадим природата. А какво по-хубаво то това да сме едновременно полезни, креативни и практични? Опитайте всички наши предложения, а ако се сещате за други, задължително ни ги споделете!

Разгледай богата колекция от качествени прежди в онлайн магазина Pleta.bg

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *