Министър Илин Димитров:В българските курорти има добро съотношение между цена и качество

/КРОСС/ До края на октомври сме реализирали 5 милиарда лева приходи в хазната от туризъм. Имаме регистрирани 6 млн. 746 хил. туристи и се забелязва устойчив тренд – българинът продължава да почива тук, въпреки че може да пътува. Това е показателно за качеството на продукта ни. Това каза служебният министър на туризма Илин Димитров в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Очакваният в началото на годината спад на приходите от туризъм заради войната в Украйна от 22-23% спрямо 2019 г. не се е сбъднал и в момента той е между 8 и 9%, отбеляза той. Такъв обаче се забелязва сред чуждестранните туристи.

На прага на зимния сезон българите продължават да избират родината си за почивка, отчита той. Заради войната в Украйна има спад от чуждестранния пазар – изгубили сме туристите от Русия, Украйна, Беларус, а също и от Германия, тъй като там се смята, че България е твърде близо до военните действия.

Ръст се наблюдава в резервациите от Израел, Великобритания и държавите, които са в сходно геополитическо положение като България спрямо войната в Украйна. Това обаче не може да навакса пропуснатите резервации от Русия, Украйна, Беларус и Германия.

В българските курорти има добро съотношение между цена и качество. „20-30% е увеличението на цените, докато в други държави цените избухнаха. Каквото зависи от нас за предстоящия сезон, го направихме. Единственото, което остава, е да има сняг. Банско е прекрасен град и без сняг, туристите могат да се разхождат, кухнята е добра. Пампорово и Боровец също нямат сняг и ще открият сезоните по-късно. Надяваме се вече, то е Божа работа, да завали и да паднат температурите“, каза още министър Димитров.

Той приветства запазването на диференцирано ДДС за туризма от 9% и отговори на опасенията, че бюджета не може да си позволи това.

„Туризмът е износ на място. Износът в ЕС се облага с 0%, ние го облагаме с 9%. Всички около нас имат диференцирана ставка за туризма като само в три страни е по-висока от 9%. Тази мярка изсветлява сектора. Борим се да излезем на светло, а това осветлява. Допълнително би било добре да имаме мерки, стимулиращи туроператорите“, каза той.

Намалява броя на бежанците от Украйна, настанени в хотели и държавни бази. Към момента 9400 души са приютени по програмата.

Министерството на туризма е изпратило покана до централата на „Мишлен“ да изпратят инструктори, за да се подготвят ресторанти, които да спечелят звезда „Мишлен“. По думите му, кандидати за звезда „Мишлен“ има, но трябва да се уточнят критериите, заяви още министър Димитров.

Загърбили предизвикателния зимен сезон 2021/2022, бизнесът и държавата очакват с оптимизъм новия – 2022/2023 г., който по традиция ще бъде открит днес в Банско с музикална и кулинарна програма.

Служебният министър на туризма Илин Димитров ще участва в официалната част на откриването на ски сезона на площад „Никола Вапцаров“ в града, съобщиха от министерството. Предвижда се в 17:30 ч. на градския площад да има кулинарно представяне и дегустация на традиционни ястия, събрани в „Уникално Банско“, а на официалното откриване на зимния туристически сезон – от 18:00 ч., се очакват трикратната олимпийска и двукратна световна шампионка по ски Мария Хьофл-Риш, както и Марк Жирардели – петкратен носител на Световната купа. Стартът на сезона ще бъде съпроводен и с фолклорен спектакъл на ансамбъл „Чинари“, както и с огнено шоу от 18:30 ч.

Откриването на ски сезона в Пампорово и Боровец се отлага.

Откриването на ски сезона в Пампорово се отлага за следващата седмица поради липса на достатъчно сняг. Пролетните температури в курорта през последните дни стопиха натрупания сняг. Съобразявайки се с прогнозите за очаквано застудяване, от „Пампорово“ АД предвиждат оръдията за изкуствен сняг да заработят тази събота и неделя. Стартът на ски сезона ще бъде най-късно на 22 или 23 декември, уточняват от „Пампорово“ АД. В началото на следващата седмица ще бъдат оповестени и новите цени на лифт картите за зимния сезон 2022-2023.

Официалното откриване на ски сезона в курортния комплекс „Боровец“ няма да се състои поради неблагоприятните метеорологични условия, пише във Фейсбук страница на курорта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *