Парад на планетите от Слънчевата система в небето на свечеряване

/КРОСС/ Планетите от Слънчевата система се наблюдават ясно тези дни в нощното небе.

В последните няколко вечери на 2022 г. и в първите на 2023 г. планетите и Луната ще привличат погледа над южния и югозападния хоризонт още при свечеряване, каза за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

С изключение на Уран и Нептун, които са видими с бинокъл или с телескоп, а останалите планети са забележими с невъоръжено око като ярки звездоподобни обекти.

Венера и Меркурий ще бъдат видимо близки, много ниско над хоризонта, в съзвездието Стрелец, Сатурн ще бъде в Козирог, Нептун – във Водолей, Юпитер – в Риби, а Уран – в Овен, каза Маркишки. В момента има добра възможност в рамките на една вечер да бъдат видяни всички тези планети, ако се подготвим подходящо – с оптичен прибор, увеличаващ поне няколко десетки пъти, съветва физикът. Той е автор на „Гид на любителя астроном“, който се издава през последните години от катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

За разлика от звездите, планетите не блещукат в нощното небе, отбелязва Би Би Си. Сатурн и Юпитер се виждат най-ярки, Марс е с цвят на сьомга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *