Първият български научноизследователски кораб отплава за Антарктида

„Изследваме Антарктида от миналия век, но сме като стопаджии – който ни вземе. Сега сме на равно ниво с нации с дългогодишни традиции в изследването на този континент“, коментира проф. Христо Пимпирев

Първият в морската история на България военен научноизследователски кораб “Св. Св. Кирил и Методий” се отправи на първата си научна мисия в Световния океан и бреговете на Антарктида. Той отплава точно в 14 часа от пристанището във Варна, предаде БГНЕС.

На борда на кораба са екипажът и пътниците от антарктическата ни експедиция.

От Варна корабът се отправя към Картахена, след това през Гибралтар, откъдето ще излезе в Атлантическия океан и Аржентина, а последната точка е остров Ливингстън, което ще стане в средата на февруари.

Антарктиците ни ще останат там около месец в рамките на 31-ата българска антарктическа експедиция с ръководител проф. Христо Пимпирев.

„Това е мечта на поколения български антарктици. Ние изследваме Антарктида от миналия век, но сме като стопаджии – който ни вземе. Сега сме на равно ниво с нации с дългогодишни традиции в изследването на този континент“, каза за мисията на кораба проф. Христо Пимпирев.

Капитан на кораба е капитан втори ранг Николай Данаилов.

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *