Рисковете пред пазара намаляват чуждите инвестиции в имоти в Лондон

Пазарът на недвижими имоти в Лондон се насочва към повратна 2023 г. след години на сътресения, които забавиха потока от чуждестранни пари към британската столица от миналото, пише Bloomberg.

Притокът на трансгранични инвестиции в имоти в Лондон е възлязъл на 12,4 млрд. паунда (15 млрд. долара) през 2022 г., сочат данни на MSCI. Това е голям спад спрямо чуждестранните инвестиции за 30,5 млрд. паунда през 2015 г., които предшестваха двойния удар от Brexit и пандемията от COVID-19.

Лондон, който от дълго време привлича огромни чуждестранни инвестиции и най-значителния обем от капитали от всеки друг голям град в света през първото полугодие, е изправен пред несигурност за цените на имотите на фона на ръста на лихвите и след политическия хаос, породен от минибюджета през септември. Сделките с участието на чужденци са съставлявали 57% от инвестициите в имоти през 2022 г. спрямо 65 на сто през 2015 г., сочат данните на MSCI.

„Ликвидността на пазара сега е сериозно засегната от широкия спред между цените на купувачите и продавачите, породен от несигурността как ръстът на лихвите ще засегне цените на имотите“, коментира Сю Мъндън, старши анализатор в Bloomberg Intelligence. „Обемите от сделки може да са слаби, докато инфлацията бъде овладяна, а лихвите бъдат трайно установени“, допълва тя.

Brexit през 2016 г. за кратко отклони част от инвестициите към Париж, преди вниманието да се насочи отново към Лондон през 2021 г. Минибумът бързо беше изваден от релси от нашествието на Русия в Украйна по-рано тази година, отбелязва Мъндън. Въпреки това привлекателността на Лондон като дестинация за глобални инвеститори и по-слабият паунд трябва да запазят чуждестранните инвестиции на добро равнище през 2023 г., допълва тя.

„Докато тези фактори са в сила, процентът на международните купувачи може да остане над границата от 50%, главно предвид слабия паунд“, отбелязва Мъндън. „Дългосрочното доверие в Лондон като глобален град продължава да го прави привлекателен инвестиционен пазар в международен план“, допълва тя.

Оттеглянето на китайците

Някогашната силна доминация на Китай на имотния пазар отслабва повече, отколкото при останалите страни, тъй като строгият капиталов контрол и охлаждането на отношенията с Великобритания ограничават притока от пари, идващ от азиатската страна.

Китай е съставлявал под 1,5% от всички трансгранични инвестиции в имоти в Лондон през 2022 г. или около 185 млн. паунда, сочат данните на MSCI. Това е рязък спад спрямо дела от 11% на страната през 2013 г., когато инвестициите възлязоха на 2,2 млрд. паунда. Китайските инвеститори наливаха пари в британската столица благодарение на ухажването им от тогавашния премиер Дейвид Камерън и кмета на Лондон по онова време Борис Джонсън.Променящите се нагласи към Китай може да бъдат спирачка за инвестициите. Планът на китайското правителство да изгради ново посолство близо до Кулата на Лондон беше отхвърлен този месец. Tower Hamlets Council единодушно отказа да даде строително разрешение, като посочи притеснения за безопасността на местните жители, включително че районът ще се превърне в мишена на терористи и гореща точка за наблюдение.

В знак, показващ колко лоши са станали отношенията, британският премиер Риши Сунак използва първата си голяма реч за външната политика тази година, за да предупреди, че т. нар. „златна ера“ на британско-китайските отношения е приключила.

Макар че Сунак се разграничи от плановете на предишното правителство да определи страната като „заплаха“ за Великобритания, тонът рязко контрастираше с подхода на правителството на Камерън, чиито усилия да подкрепи отношенията между страните включваха посещение във Великобритания през 2015 г. на китайския президент Си Дзинпин, при което двамата пиха бира заедно.

Но вътрешната политика на Китай оказва най-голямо влияние. Не е съвпадение, че сделките са намалели значително, след като Си въведе по-строг контрол върху капиталите през 2016 г.

„Спадът на инвестициите е почти изцяло движен от контрола върху капиталите в Китай“, коментира Рашид Хасан, ръководител на отдела за глобални трансгранични инвестиции в консултантската компания Savills. „Това е основната причина за промяната в обемите“, допълва той.

Доларът властва

През 2022 г. над една четвърт от трансграничните притоци на капитали в имоти в Лондон на обща стойност 12,4 млрд. паунда са дошли от американски инвеститори, които са се възползвали от силния долар.

Американските купувачи са съставлявали 14,5% от всички покупки на луксозни жилищни имоти в Лондон през първото полугодие на 2022 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Това е ръст с 6,2% спрямо предходните шест месеца и най-големият дял от началото на воденето на статистика през 2018 г.

Брокерът на недвижими имоти в Лондон Чарлз Макдоуъл отбелязва, че пет от шест имота, продадени между юли и ноември, са отишли при американски купувачи, като цените са варирали между 25 млн. паунда и почти 50 млн. паунда.

„Тази година видяхме появата на пазар, доминиран до голяма степен от купувачи в долари, както и повече купувачи от Близкия и Далечния изток, особено от Хонконг. Очакваме това да продължи и през 2023 г.“, казва Макдоуъл.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *