Уорън Дейвидсън: Главният прокурор Иван Гешев да бъде санкциониран от САЩ

/КРОСС/ Главният прокурор Иван Гешев да бъде санкциониран от САЩ.

За това настоя американският конгресмен републиканец Уорън Дейвидсън в писмо до финансовата министърка на Съединените щати Джанет Йелън. Причината – пренебрегване на санкциите срещу български граждани, наложени от Съединените щати по закона „Магнитски“.

Според конгресмена републиканец „крещящото пренебрежение на американските санкции от главния прокурор на България е неприемливо и трябва да бъде адресирано“.

Превръщането на прокуратурата в оръжие на организираната престъпност и корупцията сериозно заплашва стабилността на важен съюзник в НАТО, пише още Дейвидсън.

Припомняме ви, че през лятото на миналата година Вашингтон санкционира по Закона „Магнитски“ депутата от ДПС Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и Васил Божков, срещу когото има повдигнати общо 19 обвинения.

Година по-късно проверките на българската държавно обвинение срещу Пеевски и Илко Желязков бяха прекратени заради липса на данни за престъпление.

От прокуратурата засега няма официален коментар по писмото.

бТВ, новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *