Neuralink започва тестове на мозъчни чипове върху хора до 6 месеца

Илон Мъск обяви, че безжично устройство, разработено от неговата компания за мозъчни чипове Neuralink, се очаква да започне клинични изпитания върху хора в рамките на шест месеца. Едно от първите му целеви приложения е възстановяване на зрението.

В сряда новият собственик на Twitter участва в събитие, наречено „Покажи и разкажи“, по време на което представи визията си как интерфейсите на мозъчния чип могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и да общуват отново. Това е все едно да замениш част от черепа със смарт часовник, смята Мъск, цитиран от Daily Mail.

Първите две приложения, към които е насочено устройството Neuralink, ще бъдат възстановяване на зрението и осигуряване на възможност за движение на мускулите при хора, които не могат да го правят. От екипа на компанията посочват, че дори ако някой никога не е можел да вижда, тяхната разработка може да промени това.

Последното публично представяне на Neuralink преди повече от година включваше маймуна с имплантиран мозъчен чип, която сама играе компютърна игра.

Амбициите на Мъск в сферата на интерфейсите мозък-компютър

Мъск е известен с амбициозните си цели като спасяване на човечеството чрез колонизиране на Марс. Амбициите му за основаната през 2016 г. в Сан Франциско компания Neuralink са от същия мащаб.

Бизнесменът-визионер иска да разработи чип, който да позволи на мозъка да контролира сложни електронни устройства и евентуално хора с парализа да възвърнат двигателните си функции, както и да лекува мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. В крайна сметка, идеята му е да слее човешкия мозък с изкуствен интелект.

„Колкото и чудотворно да звучи, ние сме уверени, че е възможно да възстановим пълната функционалност на тялото на човек, който е с прекъснат гръбнак“, обяснява Мъск по време на събитието.

По отношение на работата на Neuralink в областта на зрението, Мъск добавя, че „дори някой пациент никога преди да не е виждал, ние сме уверени, че ще може да прогледне“.

Neuralink обаче изостава от графика. В презентация от 2019 г. Мъск обяви, че се стреми да получи регулаторно одобрение до края на 2020 г. След това на конференция в края на 2021 г. бизнесменът изрази надежда, че компанията ще започне изпитания върху хора през тази година.

Така или иначе, Neuralink многократно е пропускала вътрешните си срокове за получаване на одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за старт на изпитания върху хора.

Мъск не е единствен

Колкото и да му се иска Илон Мъск да бъде пионер във всяка сфера, в тази точно неговата компания е по-скоро догонваща. През юли, компанията Synchron преодоля важен етап в развитието на концепцията за интерфейс мозък-компютър, като за първи път имплантира своето устройство на пациент в САЩ. През 2021 г. тя получи разрешение от американските регулаторни органи за провеждане на тестове върху хора и завърши проучвания при четирима души в Австралия.

Целта е да се разработи напълно имплантиран мозъчно-компютърен интерфейс (BCI) на хора с парализа, който да им позволява да управляват компютри и мобилни устройства с помощта на мислите си.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *