VITA NUOVA БОХУМИЛ ХРАБАЛ

На 2 декември четем романа „Vita Nuova“ от Бохумил Храбал – недостижим алхимик на словото, един от най-великите писатели на XX век. Преводът на българското издание е дело на Васил Самоковлиев, а художник на корицата е Иво Рафаилов.

Vita Nuova“ (цена: 25 лв., 320 стр.) е втората книга от автобиографичната трилогия на Храбал (включваща още „Сватби в къщата“ и „Пролуки“), в която писателят разказва живота си през погледа на съпругата си Елишка (Пипси). Написан без точки и запетаи, сякаш за време, „колкото едно дълбоко поемане на дъх”, романът е своеобразен монолог, в чийто център са писателската страст на Храбал и митичният му бохемски живот в годините, когато се утвърждава като един от най-любимите и авангардни чешки писатели. Събрал стари и нови истории, неспирен поток от образи, „Vita Nuova“ отново ни дава възможност да надникнем в забавното огледало на писателя, в една колоритна интелектуална и артистична среда, в която въпреки натиска на социалистическия режим духът успява да остане свободен.

Бохумил Храбал  (1914-1997) е колос на чешката литература, чиито произведения блестят със собствена светлина в прозата на XX век. Завършва право в родината си, но никога не практикува по специалността – писането се оказва негова щастлива съдба. В автобиографичната трилогия, част от която е „Vita Nuova”, откриваме „запазената марка“ на Храбаловото писане: вълшебното опоетизиране на делничното, дори и на грозното, разглеждане на индивидуалната, на пръв поглед банална история в контекста на цялостната панорама на сложната и често пъти безпощадна историческа епоха. У нас са издадени още комичният шедьовър „Обслужвал съм английския крал”, експерименталната новела „Уроци по танци за възрастни и напреднали”, сборникът „Моритати и легенди“, романът „Прекалено шумна самота“ и новелата „Сватби в къщата“.

Предстои да излезе и последната книга от автобиографичната трилогия – „Пролуки“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *