Ангел Джамбазки: Неприемането на България в „Шенген“ е звучен шамар за всички управляващи

/КРОСС/ Неприемането на България в „Шенген“ е звучен шамар за всички управляващи. То показва лицемерието и двуличието на бюрокрацията в Брюксел, която държи България извън Шенгенското пространство по икономически причини. Това каза евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки в предаването „Говори сега“ по БНТ.

По думите му ние не сме в „Шенген“, защото холандските и германските икономически, превозвачески и търговски интереси не искат да няма граница между черноморските и гръцките пристанища и Централна и Западна Европа. „Те на нас гледат като на хора втора ръка, евтина, образована и дисциплинирана. Европейците ни държат извън „Шенген“, за да може да фалират нашите фирми и нашите работници да отидат да работят там“, добави той.

Българският автотранспортен бранш губи 150 млн. евро годишно от чакане по границите, подчерта Джамбазки и коментира, че България и Румъния от 12 години са изпълнили всички критерии, но де факто са извън ЕС, защото „Шенген“ представлява ЕС.

„Това пространство не е направено, за да се разхождаш по летищата, а е направено за движенията на бизнеса и стоките и когато ти си извън това нещо, ти си извън ЕС“, коментира той.

Проблемът с мигрантите е заради корупцията в МВР и изоставянето на охраната по границата, заяви Джамбазки. Припомни, че политиката на нулева миграция на предишните управляващи не е допускала загинали полицаи и каналджии сред органите на реда.

„Ако наемаш хора, които смятат за редно и морално да взимат пари, като превозват нелегални мигранти, защото имат кредити, значи имаш проблеми с подбора. Нали не се лъжем, че виновен е сержантът, който е взел кредит – виновен е този, който го е назначил“, коментира евродепутатът.

Корупцията и разложението в МВР е видимо, но то е резултат от политиката, коментира Джамбазки. „Когато на върха на държавата има хора, които изобщо не се интересуват от темата, които смятат, че това няма никакво значение, естествено, че отдолу започва разложение и демотивация“, добави той.

Той смята, че новата политика по убежище и миграция на ЕС предвижда квоти за мигранти е „безобразна глупост“ и че това не е проява на европейска солидарност.

Идеята за затваряне на въглищните ни централи е национално предателство, заяви Джамбазки.

БНТ, „Говори сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *