Каубои и индианци в XXI век. Или просто Yellowstone

Всеки, който е изгледал една серия от историята за клана на Джон Дътън, знае, че това не е изгубено време.
Тази поредица, започнала преди четири години, постепенно си проби път до широката публика, за да се превърне финалът на четвъртия ѝ сезон в най-гледаното нещо по телевизията в САЩ през последните пет години.
Това е сериозен успех, но не и изненада. Когато убедиш Кевин Костнър да играе в твоя уестърн, можеш да си отдъхнеш, защото ако „Танцуващият с вълци“ не привлече тази публика, кой ли ще успее? Но това далеч не е достатъчно.
Големият коз на Yellowstone всъщност е историята. Най-кратко казано това са каубоите и индианците, но в XXI век. За разлика от много уестърни, тук водещи не са стрелбата с револвери, играта на комар, пиенето на уиски и омразата между бели и червенокожи. Не че ги няма, но сериалът прави опит да обясни причините, довели до тези явления.
Основен виновник за написването на историята е актьорът, сценарист и режисьор Тейлър Шеридън, автор на сценария на Sicario. И това не е случайно.
Още преди пет години той създаде трилъра Wind River, занимаващ се с подобна тематика – тежкия живот на коренното население на САЩ, наблъскани в резервати без особена житейска перспектива, отчаянието в тези места, престъпленията, суровия живот и природата. Част от актьорския състав на WindRiver се прехвърля и в Yellowstone.
Накратко и с минимален риск от спойлери – този сериал разказва историята на семейството на Джон Дътън (Костнър), тираничен земевладелец, собственик на най-голямото ранчо в щата Монтана. Огромната по площ територия му коства и огромни грижи, но Дътън е решен да я запази на всяка цена и не пести средства, за да го постигне. Осанката му е на всемогъщ местен феодал, а отношението му към враговете – на мафиотски бос.
Ранчото от сериала наистина съществува, макар и под друго име (Chief Joseph Ranch). То е в Монтана и се простира на общо 10 хил. декара площ. В темата за територията му е вплетено и принципното отношение към земята в САЩ. Или както казва Дътън:
„Тук е Америка, не делим земя с никого“.
Когато не е снимачна площадка, ранчото приема гости. През останалото време обаче е територията на Дътън, синовете му, почти лудата му дъщеря Бет и нейния любим Рип – лоялен и безмилостен в еднаква степен.
В едно интервю Костнър, който носи каубойски ботуши от няколко десетилетия, бе запитан за успеха на Yellowstone. Той даде следния отговор:
„Причината да има толкова слаби уестърни е, че много хора не осъзнават колко е сложна тази тема. Не може в основата да са престрелките. Филмите трябва да са изградени на литература, писана за живота на тези хора – как са говорили един с друг, пред какви опасности са се изправяли, живеейки в такива земи. Ако не отчиташ тези фактори, когато правиш уестърн, ще се провалиш“.
Yellowstone определено не се проваля. Наскоро тръгна петият му сезон. Отново при огромен зрителски интерес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *