Андрей Райчев: БСП е в агония – или умира, или се трансформира, но тя и друг път го е правила

Няма съмнение, че процесът в ляво е агонистичен. Левицата или умира, или се трансформира, но това е много дълбок и лош процес. Това заяви пред News.bg социологът Андрей Райчев за разкола в БСП в навечерието на предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Той посочи, че е трудно да каже дали гласовете от разкола в БСП могат да се пренесат в новата лява коалиция „Левицата“. Има такава възможност, но това е голямо изпитание. Тези хора, които са част от новото ляво обединение – Мая Манолова, Татяна Дончева и Румен Петков се опитват да спечелят левицата не както трябва, а както могат. Те действат в безизходица и правят възможното, а не нещо, което е замислено и целенасочено. Всичко зависи от рефлекса на левия електорат и дали имат чувство за самосъхранение, обясни Райчев.

„Положението на левите хора е много лошо… Рано или късно тези хора ще си намерят идентичността. Това е временно състояние на левицата и е много лошо състояние“, коментира Андрей Райчев.

Той не смята, че БСП може да изпадне от българския политически елит, но до увеличение на резултата на предсрочните парламентарни избори на 2 април и дума не може да става. „Съдбата на партията под ръководството на госпожа Нинова е следната – имаха милион гласа, после станаха под половин милион, после станаха под 400 000, после станаха под 300 000 гласа. Сега, ако станат под 200 000 ще е в духа на тази тенденция, но вече на ръба на оцеляването“, изтъкна социологът.

Той отбеляза, че все пак БСП е 130-годишна партия с огромни традиции – не само хубави и не само лоши с огромно присъствие в историята на България, но това май че върви към приключване. БСП е имала моменти на агония – няколко пъти се е разпадала и възстановявала, така че може да станем свидетели на нещо подобно и сега, не изключва Андрей Райчев.

За новите политически формации, които се регистрираха в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предсрочните избори на 2 април и имат ли те шанс да влязат в 49-ото Народно събрание, Райчев заяви, че според самите формации имат шанс да влязат в законодателния орган, но практиката показва, че нищо подобно не се случва. Все още не се знае колко партии ще са в парламента и дали ще се запази конфигурацията 5+1 политически партии в Народното събрание, защото не се знае какво ще направи ВМРО с „Български възход“, не се знае и съдбата на новата левица. Може и да стане някоя изненада, но за най-малките партии няма място в парламента, каза още Андрей Райчев.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *