Динамиката на пазара на офис площи у нас се завръща

Тенденцията при наем на офиси е акцент върху удобството на служителите, казва Явор Костов, Cushman&Wakefield Forton

Пазарът на офис площи в София регистрира активност, сравнима с времето преди пандемията. През 2022 г. този пазар в града е движен предимно от наематели с изтичащи договори, които подновяват контрактите или се преместват на нова локация. Това каза Явор Костов, управляващ партньор Cushman&Wakefield Forton, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира данните за четвъртото тримесечие на 2022 година на консултантската компания за бизнес имоти.

„Хубавото е, че въведените в експлоатация нови сгради са малко над нетно усвоените. Така че имаме една динамика, която е свързана с преподписване на договори, преместване от компромисни локации и компромисни сгради към по-добри такива“, отбеляза той.

По думите на Костов днешната тенденция при наем на офис площи е, че служителят е водещ – да му е удобно, да му се създаде среда, в която да е креативен и да има екипна работа. „Водещо за наемателите е коя локация ще бъде по-подходяща за екипите“, акцентира събеседникът.

„Инфраструктурата страшно много съдейства и дори насочва инвестициите в определени райони“, допълни той.

През последните две години се наблюдава и друга тенденция – търговски или сгради от смесен тип да се преобразуват в модерните сега онлайн казина, каза още Явор Костов. „По-стари индустриални сгради придобиват офисен облик, а по-стари офисни сгради могат да бъдат обърнати в жилищни. Виждаме такива трансформации. Те не са масови на пазара, но ги има и те са доста успешни“, коментира Костов.

За състоянието на пазара на офис пространства в другите големи градове в България събеседникът каза, че следващите най-активни градове са Варна и Пловдив.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *