Емона Карагьозова: „Успехът обича смелите“

Възможно ли е да си красив, млад и успял в България?! Възможно ли е зад твоят успех да не стои някой солиден бизнесмен на преклонна възраст, а всичко да постигнеш сам със собствени сили и качества?! Отговорът е да и типичен пример за това е Емона Карагьозова. Тя е едва 25 годишна, много красива и страшно интелигентна. Пленява те с неподправеността си, здраво стъпила на земята и следваща успеха. Завършила е НГДЕК „Свети Константин Кирил Философ“ и след това продължава образованието си в Германия, а по-късно и в България. В момента е дипломиран психолог и бизнесдама. Емона разказва за трудностите по пътя на славата, за амбициите да променя хората и да им помага и защо в родината ни е по-лесно да се реализира човек. Тя е пример за подражание на младото поколение, което се е изгубило между чалгата и нереализираните им мечти. Емона е доказателство, че колкото и да е трудно, може да бъдеш независим, със собствен бизнес и да градиш успешна кариера в България. Тя не спира да помага на младите жени да бъдат себе си и уверени и да реализират мечтите си.

– Живяла ли сте в чужбина, защо се върнахте?

– Живяла съм в Германия една година, където следвах Психология. Завърнах се, защото осъзнах, че съм имала една утопична представа за „перфектния“ живот в чужбина. С месеците много започна да ми липсва родината, семейството, приятелите. Не успях да се приобщя към културата и начина на живот – имах нужда от повече динамика и продуктивност в ежедневието си – нещо, което не успях да открия в Германия. Основният ми стимул да се завърна беше да докажа и на себе си, и на всичките си познати, че е възможно човек да бъде образован и успешен в България. Това беше и причината да основем клуба на „Младите Дами в Бизнеса“ – да стимулираме повече млади дами да реализират потенциала си в България.

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Избрах да се завърна и да се реализирам тук, защото промяната започва винаги от нас самите и ако искаме обществото ни да просперира, то ние самите трябва да допринасяме за това.

– С какво се занимавате сега, какво работите?

– Паралелно със следването си, работех 5 години в международна аутсорсинг компания за немския пазар. Освен това 12 години съм пяла хорова и класическа музика в Детския Радиохор. След това избрах музиката и пеенето да останат мое хоби и до ден днешен пея за удоволствие във фолклорна формация „Елици“.

Благотворителните инициативи винаги са били част от ежедневието ми. Организирала съм и продължавам да организирам кампании с набиране на различни средства за семейства/деца в нужда.

– В същото време сте основател на клуб за младите дами в бизнеса. Разкажете ни малко повече за него и как се роди идеята за създаването му?

– Идеята за създаването на „Младите Дами в Бизнеса“ се роди със завръщането ми в България. Всъщност, преди „Младите Дами“, моята невероятна майка и пример за подражание – Ива Владимирова – основа още през 2016-та година Дамски клуб „Бизнес на Високи Токчета“. „Младите Дами в Бизнеса“ обособихме през 2021-ва година като естествено продължение на Високите Токчета с идеята да помагаме на младите момичета да реализират своя личностен и професионален потенциал в България.

И така – двата клуба се превърнахме в Мрежа за женско предприемачество „Бизнес на Високи Токчета“. Нашата цел е с менторски програми и подкрепа да насърчим предприемаческата реализация на жените. Дамите получават знание как да стартират бизнес и то без капитал, а чрез контактите и срещите ни всяка седмица обсъждаме различни идеи и казуси. Някои направиха крачката и създадоха своя компания, има и такива, които предприеха съвместни начинания. Доста са случаите, в които млади дами се присъединяват не защото имат идея за конкретен бизнес, а защото искат да са във вдъхновяваща среда, която ги подтиква да се развиват. Именно тази среда предлага нашата общност – среда, от която да се учат, да черпят опит и професионализъм и да не се притесняват да заявят себе си и мечтите си.

– По колко часа на ден работите за да сте успешна?

– Предприемачите нямат фиксирано работно време. Това е и една от основните разлики с хората, които работят в някаква корпорация. Ние сами определяме работното си време, но за момента смея да твърдя, че нямам почивен ден. Всеки ден имам да свършвам някакви задачи, но именно защото не отлагам никога – успявам да свършвам всичко навреме. Вярвам, че трудът, който полагам сега, ще бъде възнаграден във времето.

– Пред какви трудности сте се изправяла по пътя на успеха и имало ли е моменти, в които сте искала да се откажете и какво ви е давало сили да продължите?

– Разбира се – трудностите са част от живота. По-важното е как успяваме да се справим с тях и да излезем от трудна ситуация по-силни, по-успешни и по-уверени в себе си. Моята сила и вдъхновение са всички тези прекрасни момичета, които са членове на клуб „Младите Дами в Бизнеса“. Тяхната любов, подкрепа и предприемачески дух ми показват, че нашата дейност има смисъл и им помага всекидневно реализират себе си.

– Какво бихте посъветвали младите, които не вярват, че в родината ни може да се успее?

– Да не слушат тези, които твърдят това. Няма как да знаят, докато не опитат. Аз опитах и успях. Важното е да вярваш в себе си, в идеята си и да имаш ментори до теб, които да те подкрепят по пътя ти. Ако имаш тези „патерици“, няма значение къде се намираш – успехът обича смелите!

– Кой е добрият пример, който искате да дадете?

– Стараем се да бъдем пример за подражание на жените в България, че можем да бъдем успешни, самостоятелни, независими и уникални – всяка по свой си начин. Вече 7 години нашата мрежа за женско предприемачество обединява жените в България и им показва, че заедно можем да постигнем всичко!

Сибила Кусева

One Comment on “Емона Карагьозова: „Успехът обича смелите“”

  1. Браво за начинанието и успехите ви до сега.Така ми помагате да продължа да мечтая че мога и аз като бъдещт психолог да помагам на хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *