Енергийната трансформация в България събира водещи експерти в сектора на форум в УНСС

Научноизследователският център по енергиен бизнес и инфраструктура към Катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ на УНСС организира Научен форум „Енергийната трансформация в България в контекста на плана RePowerEU“ съвместно със Съюза на икономистите в България и Министерство на икономиката и индустрията. Форумът ще се проведе на 27.02.2023 г. от 10.00 часа в Голяма конферентна зала в УНСС и ще бъде открит от Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията, и проф. д-р Димитър Димитров, ректор на университета.

Форумът включва два панела, като в тях ще вземат участие представители на ръководствата на Електроенергиен системен оператор ЕАД, Държавна консолидационна компания, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори, Институт за енергиен мениджмънт, Министерство на икономиката и индустрията, Институт за икономически изследвания към Българска академия на науките, Българска асоциация в атомната индустрия, Съюза на икономистите в България, Българско геополитическо дружество, инвеститори и учени от различни структури в страната и чужбина.

Ръководител на проектната инициатива е доц. д-р Владимир Зиновиев, Директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура към катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ на УНСС. За значимостта на форума той подчерта: „Планът RePowerEU не е ориентиран само към енергийната индустрия, а пряко ще повлияе на всеки сектор на икономиката ни през следващите 15 години.“

С оглед необходимостта от бърза реакция от страна на България в контекста на плана RePowerEU и отразяването на заложените в него цели в актуализираните версии на националния план за възстановяване и устойчивост ще се дискутират следните теми:

  • Зеленият амоняк и алтернативни горива в процеса на енергийна трансформация

  • Въздействието на плана RePowerEU върху българската електроенергийна система

  • RePowerEU и конкурентоспособността на енергоинтензивната индустрия

  • Въглищата и енергийната сигурност в контекста на RePowerEU – особености на българския подход

  • Замяна на доставките от Газпром и дългосрочните перспективи за диверсификация

  • Зелената сделка и ускоряването на енергийния преход чрез плана RePowerEU

  • Българската икономика в новата енергийна пазарна реалност: императиви за промени

  • Ролята на плана RePowerEU в развитието на българската индустрия

Събитието е безплатно, но се изисква предварителна регистрация на страницата на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура на УНСС: www.unwe.bg/cebi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *