Одермат спечели световната титла в гигантския слалом

Олимпийският шампион Марко Одермат спечели златния медал в гигантския слалом от световното първенство по ски-алпийски дисциплини, а Швейцария стигна до двойна победа в Куршевел, Франция. Втори остана Лоик Меяр, докато бронзът бе спечелен от австриеца Марко Шварц.

Това бе второ злато за Одермат на тазгодишния шампионат, след като той стигна до титлата и в спускането. Така Швейцария излиза еднолично начело на класирането по медали с три златни отличия, тъй като Жасмин Флюри завърши първа в спускането при дамите.

Одермат, олимпийски шампион в гигантския слалом от Пекин 2022 и 19-кратен победител в стартове за световната купа, завърши двата манша със сборно време 2:34.08 (1:20.05 в първия и 1:14.03 във втория) минути, изпреварвайки с 0.32 секунди най-бързия скиор от второто спускане Меяр. Шварц, лидер в класирането след първото спускане, остана трети с 0.40 секунди изоставане.

„Перфектен ден и за мен, и за целия отбор. Обичаме по-скоростните трасета и това бе разликата във втория манш, където си взех своето място. Не мога да съпоставя двете титли, но емоцията в спускането бе по-голяма. Тя бе изненада и за мен. Днес всички в хотела очакваха да донеса златото в стаята ми“, каза Одермат в интервю за Евроспорт след края на състезанието.

В топ 6 се наредиха още Щефан Бренщайнер (Австрия), Хенрик Кристоферсен (Норвегия) и Ян Кранец (Словения). Най-добре класиран от домакините бе Алекси Пентюро със седмо място.

Алберт Попов бе единственият български представител във втория манш и го завърши на 35-о място с време 2:47.17 (1:26.51 и 1:20.66) минути. Калин Златков и Константин Стоилов не успяха да преодолеят първото препятствие преди обед.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *