Окончателно: 16 партии и 7 коалиции са регистрирани за изборите

ВАС отхвърли жалбата на коалицията „Християндемократически съюз“, така че регистрирани остават 16 партии и 7 коалиции. До 25 февруари коалициите имат право да подадат заявление за да бъде променен съставът или наименованието на коалицията.

Това каза заместник-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на редовния брифинг, свързан с предстоящите предсрочни парламентарни избори, предаде репортер на БГНЕС.

До 28 февруари партиите и коалициите могат да подават заявление, ако искат да бъде заличена регистрацията им за участие в изборите.

Във връзка с гласуването в чужбина, днес към 13 ч. са подадени 10 416 заявления, като срокът за подаване на тези заявление, е 7 март, след това до 11 март ЦИК трябва да вземе решение, с което да определи броя на избирателните секции.

„Вече сме регистрирали три организации за участие с наблюдатели в изборите“, посочи Матева.

„Нека не се бъркат параваните, които бяха въведени сега с измененията в Изборния кодекс, които трябва да бъдат осигурени като паравани за гласуване с хартиени бюлетини, с параваните, които се доставят за машините за гласуване и те са част от комплекта на машините за гласуване, така че използването на една и съща дума в случая ще има различни значения“, информира тя.

На 1 март в 10.30 ч. ще бъде изтеглен и жребият за номерата в бюлетината на партиите и коалициите в ЦИК.

От 20 февруари е активна и възможността избирателите да проверят дали са включени в списъците на партиите и коалициите, и ако намерят името си, но не са се подписвали в подписка за регистрация на партия или коалиция, сигналите трябва да бъдат подадени в Комисията за защита на личните данни. „Ако бъдат подавани в ЦИК, ние ги препращаме по компетентност на КЗЛД“, уточни Матева.

„До 18 март имат възможност избирателите, които имат вече регистриран настоящ адрес и желаят да бъдат включени в списъка за гласуване по настоящ адрес, да подадат заявление за това, включително през интернет страницата на ГРАО. До 18 март избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват в изборни помещения, могат да подадат заявление, че желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия.

Матева посочи, че ЦИК към момента няма информация какви опции се обсъждат по отношение на видеонаблюдението, тъй като това е в правомощията на МС, и по-конкретно на Министерството на електронното управление. „Те са определени да отговарят и технически да осигурят видеонаблюдението, така че въпросите по отношение на техническото осигуряване – към тях“, заяви тя. Матева добави, че най-напред трябва да се знае какви ще бъдат устройствата, за да стане ясно как ще се включват и изключват, и тогава ще бъде предвидено как и кой ще обучава членовете на СИК. „ЦИК е взела решение, че ще публикува записите на определеното място, на което се излъчват, може би, но колко време ще се съхраняват, все още не сме взели решение,“ отбеляза тя.

По думите ѝ все още в ЦИК не е обсъждано да се преустанови решението да се сумират резултатите от броенето на хартиени бюлетини и на бюлетини от машините, защото не е внесено такова предложение. „Компетентен Административен съд София град трябва да се произнесе по тези жалби, ако ЦИК вземе решение да преразгледа своето решение, има такава възможност, ако не, ще видим съда какво ще реши“, каза още Матева.

Тя не можа да отговори и на въпроса дали ще остане единствен говорител на ЦИК.

„Към момента престои обявяването на обществена поръчка. До днес включително провеждахме много срещи и разговори с МС, за да организираме дейностите и предстои в близките ден, два да бъде обявена такава“, поясни Матева относно обществената поръчка за логистиката и обслужването на софтуера на машините. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *