Румен Радев: Съхранените традиции, трудолюбието и сплотеността дават надежда, че България може да има достойно бъдеще

Българските лозари и винопроизводители пазят традициите и дават пример, че с трудолюбие, сплотеност и упоритост страната ни може да се развива и да има достойно бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев в село Устина, област Пловдив, където беше по случай Деня на лозаря и св. Трифон Зарезан.

Държавният глава приветства гостите и жителите на родопското село Устина, богато на древна история и традиции, и припомни повелята, че виното е искрата на живота. „Затова и днес се обръщаме с надежда към възраждането на природата. Днес учим децата си на трудолюбие и почит към земята“, посочи Румен Радев. По думите му здраво заложената в българина почит към труда, земята и виното личи и по това, че сред най-ценните и изящни съкровища, открити по нашите земи, са съдовете за вино.

Качеството на българското вино, утвърдените имена и професионализма на българските производители са известни далеч от пределите на България, заяви още президентът. Румен Радев подчерта, че в условията на голяма конкуренция родните лозари и винопроизводители се нуждаят от подкрепа и ги увери, че в момента държавата прави всичко възможно те да усещат тази подкрепа.

„В краища като този, с невероятна природа в полите на Родопите, където се пресичат пътищата на древни култури и цивилизации, има невероятни предпоставки за развитие на винения туризъм и този потенциал трябва да продължи да се развива“, заяви още държавният глава.

Президентът Радев се включи в традиционното шествие до лозовите масиви на селото, където участва в ритуала по освещаване и зарязване на лозята. В центъра на село Устина държавният глава откри тържествената програма за празника и отличи победителите в конкурса „Най-добро домашно вино“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *