Тодор Джиков: Българските плодове и зеленчуци са подложени на геноцид през последните 20 години

/КРОСС/ Българските плодове и зеленчуци са подложени на геноцид през последните 20 години. Има редица неприети от българския парламент закони, които трябва да защитават родното производство. Това каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Държавата води активен диалог с производителите по Стратегическия план, по който се очакват 16 милиарда лева до 2027 г.

Той обясни, че за изготвянето на Стратегическия план са необходими около три години и затова почти европейски държави са започнали работа по своите стратегически планове още през 2018-2019 г. „За съжаление, ние позакъсняхме и реално работата по цялостната стратегия започна да се работи 2021 г. Виждаме, че има недостатъци, знаем го отлично. Именно затова служебният кабинет стартира административния процес, който е необходим да се извърви, за да се промени този Стратегически план, но да се промени професионално. В момента има заповед на министъра, според която трябва да се сформира комитет по наблюдение. В него взимат участие МЗ, научни институти, свързани със земеделието, браншови организации, организации от икономиката, финансите, свързани със сектор „Земеделие“, обясни Джиков.

В рамките на около два месеца промените трябва да бъдат обсъдени и внесени в Брюксел, а срокът за одобрение е около 3 месеца. Това означава, че в рамките на половин година българските производители няма да получат средства по Стратегическия план, обясни заместник-министърът.

„Субсидиите не изразяват това, което българската държава трябва да заложи като цели. Има две изключително важни неща – райониране и приоритизиране на определени култури. Земеделският производител в България трябва да разбере, че има определена сума, предвидена за подпомагане и когато я дадеш на всички, всички ще вземат по-малко. Т.е. ние трябва в рамките на тези два месеца, в които ще коментираме насоките за промяна на Стратегическия план, ясно да отговорим искаме ли да приоритизираме определени култури, както винаги е било, да насочим ресурси и усилия натам, или да даваме на всички по малко и всички да бъдат недоволни, както в момента се получава“, добави той.

Министърът отчете, че държавните помощи, които служебният кабинет е раздал за миналата година, са в размер на 747 млн. лева. „Забележете – три години по-рано – 2021, 2020 и 2019 г., общата стойност е 550 млн. Ние подпомогнахме сектора, за да се справи с икономическите последствия от коронавируса и войната“, обясни той.

Служебният кабинет подготвя нов пакет държавна помощ „Украйна 2″, който ще обезпечи производството на земеделските производители в сектор „Плодове и зеленчуци“ и „Тревопасно животновъдство“, обяви Тодор Джиков. Целта е обезпечаване старта на кампанията по производството на тези култури и прибирането на реколтата в края на годината. „Не мога да се ангажирам с някакъв процент от общата сума, на която биха могли да разчитат земеделците. Ще има консултативен съвет и по плодове и зеленчуци, и по животновъдство, на които ще обсъдим това“, допълни заместник-министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *