Цената на жилищата в София гони 1500 евро за квадрат

Идеалният апартамент ново строителство в столицата се намира в сграда с прилежаща територия, двор или парк, чието изграждане е вече стартирало или напреднало. Цената на идеалния апартамент би била между 1300 и 1500 евро на квадрат, твърди в свой анализ консултантска фирма за недвижими имоти. Търсенето именно на такива имоти е най-голямо. Купувачите предпочитат и схеми за плащане, които изискват внасяне на по-голяма сума в по-напреднал етап на строителството. Според анализа цените на апартаментите в София поскъпнаха с близо 300 евро на квадрат в рамките на една година. Поскъпването е с над 22% до близо 1500 евро на кв. метър.

Апартаментите поскъпват значително не само в столицата. Доста от големите градове в страната достигат ценовите нива на София – особено за апартаменти в централните им градски части и атрактивни райони, коментират брокери на имоти. Цени от порядъка на 2 хил. евро на квадрат вече има във всеки голям град в страната.

Високата инфлация продължава да е двигател за пазара на имоти. Причината за това е, че лихвите по ипотечните кредити са много по-ниски от инфлацията. Същевременно лихвите по депозитите са близки до нулата. В резултат хората продължават да инвестират парите си в имоти. След като купят имот с инвестиционна цел, хората го дават под наем. В София най-атрактивно в момента се отдават под наем апартаментите в зоните около Медицинския и други университети, където има концентрация на чуждестранни студенти, казват брокери на имоти. Южните квартали също са предпочитани, както и зоните с висока концентрация на бизнес сгради. Доходността от отдаване на имоти под наем е около 4%.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *