Кристоферсен спечели титлата в слалома, Калин Златков с 40-то място

Норвежецът Хенрик Кристоферсен триумфира в слалома на Световното първенство по алпийски ски, с който бе сложен край на шампионата във френските курорти Мерибел и Куршевел.

Кристоферсен бе едва 16-ти след първия манш, но даде най-добро време във втората част на състезанието и победи с 20 стотни от секундата втория в крайното класиране Ей Джей Гинис от Гърция. Италианецът Алекс Винацер взе бронзовия медал, оставайки на 0.38 секунди от победителя.

България имаше четирима представители в днешния старт, но само един от тях завърши – Калин Златков, който остана на 40-та позиция след два стабилни манша. Най-добрият ни алпиец Алберт Попов не успя да завърши първия манш, а същата съдба имаше и Константин Стоилов. Камен Златков кара силно в първия манш и даде 26-то време, но не успя да завърши второто спускане.

По този начин най-силните резултати за България на Световното първенство бяха двете 35-ти места на Алберт Попов и Луиза Бертани в гигантския слалом при мъжете и жените. Юлия Златков записа 42-ра позиция в същата дисциплина.

Генералното класиране във Франция бе спечелено от Швейцария. Представителите на страната взеха три златни, три сребърни и един бронзов медал. Норвегия финишира с два медала повече – 9, но само два от тях златни. Топ 3 допълва САЩ с две златни и две сребърни отличия.

Следващото световно първенство по алпийски ски ще се проведе през 2025-та година в Заалбах, Австрия. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *