Проверките на цените започват, КЗП обещава регистър напролет

Напролет би трябвало вече да има регистър на лоялните търговци. Това каза пред БНТ Стоил Алипиев, председател на Национална асоциация „Защита на потребителите“.

„Ако всичко върви по план, напролет вече би трябвало това вече да съществува“, каза той.

Относно идеята на служебния кабинет да се следят цените, той коментира: „Цени, които са повишени от нормални икономически процеси, не могат да бъдат контролирани„.

За мониторинга, който иска правителството, Стоил Алипиев поясни, че освен КЗП в него се включват и други институции.

До момента са извършени над 1200 проверки за това как се предлага съобщението за намаление, например. На търговците се налага административна глоба до 5 000 лв.

Това, което е в компетенциите на Комисията, е да контролира нелоялните търговски практики. Те изкривяват пазара и изкуствено завишават цените, уточни Алипиев.

Обсъждат се идеи за създаване на информационни сайтове, в които да се показват цените от влизането на продукта до закупуването.

КЗП започва и проверки на нелоялните търговски практики, които представят на потребителя качества на продукта, които той не притежава.

В студиото на Нова телевизия земеделският министър Явор Гечев също съобщи за съвместни мерки на БАБХ, НАП и КЗП. По думите му у нас има много сериозна регулация по отношение на качеството на храната, но не и на цените. „При тези цени, ако някой е нарушил качеството, ще бъде тежко санкциониран“, увери министърът. Той подчерта, че ако бъдат установени нелоялни търговски практики на пазара, ще има санкции. Какви по-точно „нелоялни търговски практики“ визира Гечев не уточни.

Според него могат да бъдат направени няколко неща и те са „много сериозни“. Например според Гечев няколко пъти седмично могат да се събират цените от всички магазинни мрежи и да се сравняват с цените в други държави – държавният сайт, който гласи правителството, ще е гаранция за достоверност, за да „можем да информираме включително и обществото за какво става въпрос“.

Явор Гечев коментира вариантите за сваляне на цените – таван на цените и намаляване на ДДС. Скептичен обаче и за двете си предложения: „Таваните на цените не са най-доброто нещо, защото след това следват компенсации„, а пък за ДДС-то призна, първо не може да бъде намалено, тъй като в момента няма Народно събрание, и второ, намаляването на ДДС на хляба не е намалило цените и те следват общите флуктуации на пазара. Явор Гечев показа в студиото и графика именно с цените на хляба.

Други мерки, които може да предприеме правителството Явор Гечев не посочи.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *