Властите в САЩ не позволяват на Мъск да тества чиповете си върху хора

От 2019 г. насам Илон Мъск поне четири пъти е прогнозирал, че неговата компания за медицински изделия Neuralink скоро ще започне изпитания на революционен мозъчен имплант за лечение на болести като парализа и слепота върху хора.
Въпреки това досега нямаше информация компанията, основана още през 2016 г., да е искала разрешение от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA). Досега.

Оказва се обаче, твърди Reuters, позовавайки се на седем настоящи и бивши служители, че в началото на 2022 г. агенцията е отхвърлила подобно заявление, подадено от компанията. Досега отказът не беше публично достояние. Както и факта, че в мотивацията на решението си FDA очертава десетки проблеми, които компанията трябва да реши преди да пристъпи към тестовете с хора – критичен етап по пътя към окончателното одобрение на продукта. Основните опасения на агенцията са свързани с литиевата батерия на устройството, възможността малките проводници на импланта да засегнат други области на мозъка, както и начините, по които устройството може да бъде отстранено впоследствие, без да се увреди мозъчната тъкан.

Една година след отказа Neuralink все още работи, за да отговори на опасенията на FDA. Трима от служителите, цитирани от информационната агенция, изразяват скептицизъм, че компанията ще може бързо да се пребори с предизвикателствата, въпреки че на 30 ноември лично Илон Мъск обяви, че Neuralink ще получи одобрение от FDA за опити с хора тази пролет.

Според вътрешните източници проблемите на компанията с регулаторните органи се дължат до голяма степен и на културата ѝ, включваща изключително амбициозни срокове и разбиране, че регулаторите са пречка пред иновациите. Този стил на ръководство, отразяващ начина, по който Мъск ръководи и пионера в производството на електрически автомобили Tesla, може да се окаже изключителен проблем при създаването на медицинско устройство, което трябва да бъде тествано върху мозъците на хора, подчертават още от информационната агенция.
Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *