Декори от хартия: Киното навлиза в нова ера с мисъл за природата

Перфектно заснетият филм е несравнимо удоволствие за всеки киноман, но едва ли някой осъзнава, че качеството на мащабните продукции много често е свързано с големи разходи за сметка на околната среда.

Освен въглеродните емисии от транспорта, горивото и организацията на снимачния процес, отпадъците, които се произвеждат при изграждането и разрушаването на декори също имат огромно въздействие върху природата.

Декорите обикновено се изработват от различни материали, включително пирони, шперплат, плоскости от дървесни влакна със средна плътност (MDF), които често отиват на сметището, след като вече са непотребни на киноиндустрията, разказва CNN.

Според доклад на Albert, организация, която предлага екологично сертифициране за телевизионната индустрия в Обединеното кралство, обичайна филмова продукция с бюджет от 70 милиона долара използва достатъчно шперплат, за да запълнят мястото в 2,5 товарни самолета. Организацията напомня, че производството на шперплат може да бъде свързано с обезлесяване, в зависимост от начина на добив.

„Изграждането на тези невероятни декори отнема дни, а понякога седмици или месеци“, разказва Крис Гилмор, директор на Vectar Project, продуцентско студио в Манчестър, Англия.

„Те се снимат за два или три дни, а след това просто се бракуват, няма как да се използват отново.“, допълва той. За да се справи с проблема, Vectar Project създава напълно рециклируеми декори, като използва плоскости, изработени от картон и хартия.


VECTAR Sets

Компанията твърди, че иновативните декори се произвеждат изключително от дървесни отпадъци, например стърготини, останали от производството на дървен материал за други цели и използват предимно лепила на водна основа, а не химикали като формалдехид.

 

Според Vectar въглеродният отпечатък на нейните плоскости е с 90% по-нисък от този на MDF и три пъти по-нисък от този на шперплата. Тъй като плоскостите са много по-леки от MDF, Vectar твърди, че за транспортирането им се използва по-малко гориво, което спомага за намаляване на въглеродния отпечатък.

„Можем да ги произвеждаме на място, много по-леки са за транспортиране, по-бързо се събират“, казва Гилмор.


VECTAR Sets

Въпреки че са леки, плоскостите са достатъчно здрави, за да издържат на тежест. Някои продуценти обаче са скептични към идеята, като се аргументират с това, че декорите по-скоро ще приличат на „някакво ужасно научнофантастично шоу от 70-те години на миналия век с полиетиленови скали“, но Гилмор ги уверява, че материалът е „неразличим от дървените декори“.


VECTAR Sets

По-голямата част от проектите на Vectar към момента е за реклами на компании като марката за мъжка грижа Old Spice и британската верига магазини JD Sports. Неотдавна компанията разработи декори и за дългогодишната британска сапунена опера „Coronation Street“ и започна да изгражда декори за голяма холивудска продукция, която заяви, че няма право да назовава.

Проблемът за въздействието на киноиндустрията върху околната среда все повече попада във фокуса на екологичните организации и неслучайно Albert започна сътрудничество с Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (BAFTA) в името на голямата цел да намали въглеродния отпечатък на филмите й върху природата.

Някои продукции се ангажираха да използват слънчева енергия за генераторите си и да забранят пластмасовите бутилки на снимачните площадки. Въпреки това филмовите продукции все още се опитват да намерят други начини да станат въглеродно неутрални, допълва Гилмор.


VECTAR Sets

Компанията Vectar наскоро спечели наградата на BAFTA Makers and Shakers за устойчивост, както и наградата „Greening All Work“ на наградите Ashden, които се провеждат от британска благотворителна организация за борба с климатичните промени.

София Семереди, международен мениджър на Albert за филмови и телевизионни продукции, казва, че едно от предимствата на леките филмови декори на Vectar е, че те се строят по-лесно, отколкото от конвенционална дървесина.

„Не се нуждаете от толкова много хора“, обяснява тя. „Спестявате… енергия, човешки ресурси. А това наистина допринася много, защото това е най-голямата част от вашия въглероден отпечатък“, добави тя.


VECTAR Sets

Vectar не е единствената компания, която се опитва да намали въздействието на снимачните площадки върху околната среда.

В Лос Анджелис Recycled Movie Sets отдава под наем предварително използвани декори, дарени от продукции, които вече не се нуждаят от тях, а EcoSet също работи с продукции за повторно използване и рециклиране на декори. Всичко това е ясен знак, че филмовата и телевизионната индустрия се опитва да се развива заедно с със световните темпове към „зелен“ преход.

През 2019 г. филмът „1917“ стана първият мащабен британски филм, който получи най-високия сертификат от Albert. Netflix, която през 2020 г. е произвела около 1,1 млн. метрични тона емисии на парникови газове, обяви цел за нулеви нетни емисии до края на 2022 г. (без да включва емисиите от интернет преноса или електронните устройства, които зрителите използват, за да гледат платформата).

Гилмор е убеден, че декорите на Vectar ще имат решаваща роля в киното. „Това не е единственото нещо, което трябва да се промени. Но за момента това е единственото наистина устойчиво решение за изграждане на декори.“, категоричен е той.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *