Делегация от ЮНЕСКО ще посети България

/КРОСС/ Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел „Европа“ в Центъра за световно наследство Берта Де Санкристобал ще пристигнат в България на работно посещение. Това съобщиха от Министерството на културата.

Тридневната визита предвижда програма с различни срещи. Първата – във вторник, 7 март, ще е в Националния археологически институт с музей – БАН. За 11:00 часа е насочена срещата с вицепрезидента Илиана Йотова. На нея ще бъде обсъдено сътрудничеството на страната ни с ЮНЕСКО и бъдещите перспективи за работа.

В същия ден гостите ще посетят Пловдив и ще се запознаят с Капана – квартала за културни индустрии в Пловдив, както и новия музей – Епископската базилика с късноантичните мозайки на Филипопол, (обект, който е вписан в индикативната листа на България).

На 8 март делегацията от ЮНЕСКО ще посети остров „Св. св. Кирик и Юлита“- Созопол, където предстоят дискусии около проекта за изграждане на Световен център на изкуствата. Темата ще бъде продължена и на срещата с кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев, а по-късно и с директора на Центъра за подводна археология (ЦПА) д-р Найден Прахов.

На 9 март, четвъртък, гостите ще бъдат приети от министъра на културата Найден Тодоров в министерството. В 12:00 ще започне срещата в Националната галерия – Двореца с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на
науките и на Регионалния център за нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа. Следобед, преди да отпътуват от България, Ернесто Отоне и Берта Де
Санкристобал ще се срещнат с министър Николай Милков в Министерството на външните работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *